Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?

30.04.2024
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?

Într-o perioadă dominată de conflicte globale (în Ucraina, în Israel, etc.) există și națiuni care se pot mândri cu faptul că nu au pierdut niciodată un conflict. Teoretic. Pentru că, înainte de a enumera țările care nu au fost niciodată înfrânte, trebuie să definim acest lucru. Ce înseamnă să nu pierzi un război? Probabil să nu renunți la niciun teritoriu și să nu plătești despăgubiri de război. Pe de altă parte, nu vom considera o înfrângere conflictele care s-au încheiat nehotărât. Acestea fiind spuse, să vedem ce țări intră în topul întocmit de shtiu.ro.

Vietnam, greu de cucerit

Un an mai târziu a început conflictul dintre Statele Unite și Vietnam. Conflictul armat a avut loc între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite. Vietnamul de Nord comunist și-a atins obiectivele principale de a învinge Vietnamul de Sud și de a unifica țara, iar acest lucru a avut loc după retragerea Statelor Unite. Retragerea trupelor americane a însemnat reunificarea Vietnamului sub conducerea comunistă în 1975, notează nationalinterest.org.

Canada nu cunoaște înfrângerea

Canada intră și ea pe lista selectă a națiunilor care nu au pierdut niciun conflict armat. Nici măcar independența nu a fost cu vărsare de sânge. Canada și-a obținut independența de Marea Britanie în mod pașnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 și definitivat în 1982, când Canada a obținut dreptul de a-și modifica propria constituție.

De fapt, Canada nu și-a trimis de fapt armata în străinătate într-un conflict cu drepturi depline până în anul 1899, în timpul celui de-al doilea război anglo-bure (Imperiul Britanic s-a confruntat cu burii (coloniști afrikaneri care au părăsit colonia Capului, numiți și voortrekker).

Coreea de Nord

Forțele armate ale Canadei sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Navale, Forțele Terestre și Forțele Aeriene. Deși are o armată mică (doar 68.000 de militari activi) Canada a trimis trupe să participe în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și Războiul Coreean, dar a luat parte și la conflictele din Afganistan și Irak. Niciodată, Canada nu a fost înfrântă!

Correa de Nord, un caz aparte

Coreea de Nord intră și ea pe această listă, dar este un caz special. Războiul Coreei a fost un conflict militar între Republica Coreea (cunoscută cu precădere drept Coreea de Sud) și Republica Populară Democrată Coreeană (respectiv Coreea de Nord). Coreea de Sud a avut drept aliați Națiunile Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinită de Republica Populară Chineză, cu ajutor militar din partea Uniunii Sovietice. Pe 27 iulie 1953 s-a semnat un armistițiu, fiind restabilite granițele inițiale, cele care erau în vigoare la declanșarea conflictului. Nu au existat nici înfrânți, nici învingători.

Statul care n-a invadat niciodată altă țară deși este putere nucleară

Potrivit istoricilor, a existat o țară care, de-a lungul timpului, nu a invadat niciodată un alt stat. Este vorba despre India și se poate spune, cu siguranță, că este cea mai pașnică țară importantă din istorie. Cu toate că indienii sunt oameni liniștiți, această națiune a fost invadată de mai multe ori în decursul anilor. De exemplu, Marea Britanie a colonizat India între anii 1858 și 1947.

Bărbații mai în vârstă declară războiul. Dar tinerii trebuie să lupte și să moară! (Herbert Hoover)

India este singura țară importantă care nu a invadat nicio altă țară în istoria sa, dar s-a confruntat cu multe invazii străine. În loc să se închine în fața acestor invazii, oamenii Indiei au dat dovadă de curaj și rezistență și nu au permis niciodată să se stabilească vreo putere străină pe pământul nostru. Steagul nostru național (Tiranga) este un simbol al sacrificiului nostru, al supremației noastre culturale și este un exemplu perfect al diversității țării noastre, a afirmat Jyotiraditya M. Scindia, ministrul Aviației Civile și Oțelului din India, potrivit internationalnewsandviews.com.

India a sărbătorit în 2022 de la obținerea independenței față de Marea Britanie și a atras atenția generațiilor mai tinere să învețe din istoria țării despre sacrificiul făcut de înaintașii lor. Autoritățile indiene au afirmat că trecutul nu trebuie uitat niciodată pentru a putea construi un viitor sustenabil. Cu toate acestea, India alături de state precum Statele Unite ale Americii, Rusia, Franța, China, Marea Britanie, Pakistan, Israel și Coreea de Nord este putere nucleară.

Foto: cbc.ca

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot