Harry Houdini, pe numele său adevărat Erik Weisz, a fost unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile. Născut în Ungaria pe 24 martie 1874, într-o familie de evrei, acesta a părăsit țara natală împreună cu părinții la doar 4 ani, cu destinația Statele Unite ale Americii. Motivele plecării nu se cunosc exact, însă se presupune că antisemitismul a fost unul dintre ele. Houdini a revoluționat numerele de magie, show-urile sale atrăgând mii de oameni la fiecare reprezentație.
10 curiozități despre magicianul Houdini
Numele lui Houdini la naștere a fost Erik Weisz. Tânărul a avut o pasiune pentru magie și când și-a început cariera în acest domeniu și-a schimbat numele și l-a preluat pe cel al iluzionistului său favorit Jean-Eugène Robert-Houdin. Astfel, acesta a mai adăugat un „i” la Houdin și a devenit celebru Houdini.
Harry Houdini a rămas cunoscut ca „Regele cătușelor”. Acesta a realizat în spectacolele sale mai multe evadări din situații aparent imposibile. Magicianul era în stare să desfacă orice lacăt și încuietoare, ieșind din diferite închisori doar pentru a evidenția cât de bun și rapid este.
Fratele mai mic a lui Houdini era tot iluzionist și se numea Theo. Tânărul magician a fost introdus în acest domeniu chiar de către fratele său mai celebru.
Harry Houdini a reușit să evadeze din burta unui „monstru al mării”. Evenimentul a avut loc în anul 1911 când a fost introdus în burta unui „monstru de mare” de 680 de kg, legat la mâini și la picioare, iar după 15 minute în spatele unei cortine acesta a reușit să iasă, mărturisind ulterior că era aproape să se sufoce de la mirosul chimicalelor din interior.
Iluzionistul a fost pasionat de aviație, iar în perioada când a stat în Europa și-a achiziţionat un aeroplan francez, devenind unul dintre primii oameni cu avion privat. El a fost un pionier al aviației din Australia, fiind prima persoană care a reușit să efectueze un zbor controlat.
Magicianul a ajutat Statele Unite ale Americii în Primul Război Mondial, strângând bani pentru a repara din pagubele realizate de război.
Houdini a fost un împătimit al supernaturalului. În spectacolele sale, acesta vorbea cu rudele decedate ale spectatorilor și de multe ori citea gândurile oamenilor prezenți. Ba mai mult, el a oferit 10.000 de dolari oricărui fizician care poate explica aceste fenomene, însă nimeni nu a câștigat banii.
Magicianul şi-a început cariera în lumea showbiz-ului ca actor de film și a avut propriul său studiou cinematografic, intitulat ”Houdini Picture Corporation”. Acesta a jucat în serialul de aventură ”Maestrul Misterului”, care a fost un adevărat succes, însă următoarele două pelicule au fost aspru criticate de revistele de specialitate, fapt pentru care el s-a retras din acest domeniu.
Moartea lui Houdini este învăluită în mister și în prezent. Magicianul a decedat în 1926, la vârsta de 52 de ani, chiar de Halloween. Cauza principală se pare că a fost peritonita. Houdini se lăuda tot timpul că poate încasa lovituri multiple fără să aibă probleme, iar la un show în Montreal un student l-a lovit fără să îl avertizeze. Acest lucru se pare că i-ar fi declanșat apendicita, fiindcă la spital magicianul s-a plâns de dureri de stomac. Cu toate acestea, unii sunt convinși că a fost omorât de spirite malefice, fiindcă ignora mereu această graniță dintre viață și moarte.
Harry Houdini i-a promis soţiei sale că după ce va muri îi va trimite un mesaj din lumea de dincolo. Mesajul va fi „Rosabelle – crede”. „Rosabelle” era cântecul preferat al consoartei sale, Bess Houdini. Femeia a așteptat 10 ani un semn de la soțul ei, care însă nu a venit.
Familia regală a României a avut un impact semnificativ asupra istoriei țării, iar membrii săi sunt subiectul multor povești fascinante. Siteul shtiu.ro îți prezintă șapte lucruri mai... citește tot
Pe măsură ce mai mulți jucători trec la platformele mobile, conexiunile stabile și internetul de mare viteză au devenit o necesitate. Acest articol explorează modul în care 5G modelează... citește tot
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot