10 curiozități despre Napoleon Bonaparte. Ce purta mereu la gât și de ce se temea de pisici?
Napoleon Bonaparte a fost mereu prezentat ca un strateg militar genial și un om de stat extrem de influent. El a fost unul dintre marii lideri ai istoriei, iar acțiunile și deciziile sale sunt analizate și dezbătute și în prezent. Napoleon s-a identificat mai degrabă ca un corsican și, în prima parte a carierei sale, și a luptat cu ardoare pentru independența Corsicii.
Abia după un conflict cu liderul rezistenței corsicane, Pasquale Paoli, Napoleon a decis că Franța este casa lui și a început să se afirme ca o stea în ascensiune a noii republici, orchestrând o serie de victorii militare vitale, inclusiv asediul de spargere a rezistenței de la Toulon și înfrângerea a 20.000 de regaliști, în Paris, în 1785.
Identificat de politicienii republicani ca un lider natural, ascensiunea lui Napoleon la conducerea guvernului a fost meteorică, propulsată de numeroase victorii pe câmpul de luptă, în Italia, și apoi în Egipt. În 1799, a preluat puterea în Franța și a devenit Prim Consul, stabilindu-se rapid ca un lider extrem de popular, supervizând dominația militară continuă și instituind mai multe schimbări legislative.
Aceste reforme legale, consacrate în Codul Napoleonian, au consolidat obiectivele Revoluției, înlocuind incoerențele învechite ale vechii legislații feudale. Napoleon a reușit chiar să aducă pacea prin înfrângerea Austriei și, pentru o perioadă, a oprit eforturile Marii Britanii de a se opune militarilor francezi. Ascensiunea sa la putere a culminat cu încoronarea sa ca împărat al Franței, în 1804.
Pacea în Europa nu a durat mult, iar restul domniei lui Napoleon a fost definit de ani de războaie în Europa împotriva diferitelor coaliții. În acest timp, reputația sa ca lider militar genial a fost consolidată, până când Războiul Celei de-a Șaptea Coaliții și înfrângerea francezilor la Waterloo au dus la abdicarea sa în data de 22 iunie 1815. Napoleon și-a petrecut restul zilelor în exil pe insula îndepărtată Saint Helena.
Iată 10 lucruri mai puțin știute despre Napoleon Bonaparte
1. A scris un roman de dragoste. În spatele feței sale nemiloase și împietrite de bătălii, Napoleon era puțin mai sensibil, așa cum o dovedesc atât scrisorile sale de dragoste, cât și un roman romantic recent descoperit. Scris în 1795, când Napoleon avea 26 de ani, „Clisson et Eugénie” este un scurt (doar 17 pagini) exercițiu de milogire sentimentală care, potrivit majorității recenziilor, nu îl prezintă ca pe un geniu literar pierdut.
2. Prima sa soție, Josephine Bonaparte, a evitat cu puțin ghilotina. Aceasta fusese anterior căsătorită cu Alexandre de Beauharnais, cu care avusese trei copii, un aristocrat omorât cu ghilotina în timpul Epocii Terorii. Josephine fusese și ea închisă și programată pentru execuție înainte de a fi eliberată cinci zile mai târziu, când arhitectul Epocii Terorii, Robespierre, a fost el însuși ucis astfel.
3. Se deghiza și plimba pe străzi. În apogeul puterii sale, Napoleon a dezvoltat obiceiul de a se îmbrăca precum un burghez de clasă inferioară și a umbla pe străzile Parisului. Se pare că scopul său era să afle ce crede omul de rând despre el și, se spune, că întreba trecători despre meritele împăratului.
Imposibilul nu există (Napoleon Bonaparte)
4. Avea urechea muzicală proastă. Se pare că unul dintre obiceiurile mai puțin încântătoare ale lui Napoleon era predilecția sa pentru a cânta sau mormăi și fredona ori de câte ori devenea agitat. Din nefericire pentru cei din jurul său, mărturiile apropiaților sugerează că vocea sa era îngrozitoare.
5. Se temea de pisici. În mod ciudat, o serie întreagă de tirani istorici precum Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Genghis Khan, Mussolini, Hitler dar și Napoleon au suferi de ailurofobie, teama de pisici. Se pare, totuși, că există puține dovezi care să susțină afirmația comună că Napoleon avea această frică de pisici, însă zvonul s-a perpetuat odată cu trecerea timpului. Se susține chiar că presupusa sa teamă provine din momentul când era copil și fusese atacat de un pui de pisică.
6. A descoperit Piatra Rosettă. Aflată acum în Muzeul Britanic din Londra, Piatra Rosettă este o placă de granit cioplită în trei scrieri: egipteană hieroglifică, egipteană demotică și greacă veche. A avut un rol vital în descifrarea hieroglifelor egiptene și a fost mult timp considerată o comoară extrem de importantă. Mai puțin cunoscut este faptul că a fost descoperită de soldații lui Napoleon în timpul campaniei egiptene din anul 1799.
7. Purta otravă la gât. Se spune că Napoleon purta la gât un flacon de otravă, atașat de un șnur, pe care l-ar fi putut înghiți în cazul în care ar fi fost capturat. Se pare că a băut în cele din urmă otravă în 1814, după exilul său pe insula Elba, dar puterea acesteia era atunci diminuată și a avut doar efectul de a-l îmbolnăvi.
8. S-a pus la cale un plan de evadare cu submarinul pentru a-l salva din exilul de pe Saint Helena. După înfrângerea sa la Waterloo, Napoleon a fost exilat pe insula Saint Helena, o insulă mică în Atlanticul de Sud, la aproximativ 1932 de km de cel mai apropiat pământ. Se credea că evadarea dintr-o astfel de izolare era aproape imposibilă. Cu toate acestea, au fost elaborate numeroase metode pentru a-l salva pe împăratul exilat, inclusiv un plan îndrăzneț care implica două submarine timpurii și un scaun mecanic.
9. Nu era atât de scund. De fapt, sintagma „complexul lui Napoleon”, a fost folosită pentru a caracteriza persoanele mici de statură și excesiv de agresive. În momentul morții sale, Napoleon măsura 1,68 metri, o înălțime medie la acea vreme.
10. Cauza morții sale rămâne un mister. Napoleon a murit la vârsta de 51 de ani pe insula Saint Helena, după o boală lungă și neplăcută. Cauza acestei boli nu a fost stabilită în mod concludent, iar moartea sa rămâne un subiect înconjurat de teorii ale conspirației și speculații. Oficial s-a spus că a avut cancer la stomac, dar unii susțin că lucrurile sunt mai complicate. De fapt, afirmațiile că ar fi fost otrăvit par a fi susținute de analiza probelor de păr, care arată o concentrație mult mai mare decât normalul de arsenic, potrivit historyhit.com.
Vezi AICI trailerul filmului Napoleon!
Filmul „Napoleon” de Ridley Scott a intrat deja în cinematografele din România. Pelicula îi are în rolurile principale pe Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby. Filmul prezintă ascensiunea la putere a împăratului, dar acordă o atenție majoră relației cu Josephine de Beauharnais, iubirea vieții lui. De-a lungul timpului, Ridley Scott a mai regizat filme ca „Gladiatorul”, „Alien” sau „Marțianul”.
Foto: Wikipedia.org