10 lucruri mai puțin știute despre Beijing

19.07.2023
10 lucruri mai puțin știute despre Beijing

Beijing este capitala Republicii Populare Chineze. Orașul mai este cunoscut și sub numele de Pekin. Metropola așezată în nord-estul Chinei este casă pentru aproximativ 23 milioane de locuitori, fiind al doilea oraș din țară ca mărime, după Shanghai.

Curiozități despre Beijing

1. Beijing este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Istoria localității poate fi urmărită cu până la 3.000 de ani în urmă. Este cam la fel de vechi ca Londra, de șase ori mai vechi decât New York și de zece ori mai vechi decât Sydney. Orașul păstrează o mulțime de situri istorice, cum ar fi Marele Zid Chinezesc și Orașul Interzis. Beijingul este, de asemenea, una dintre cele mai vechi zone locuite din lume. Fosilele indică faptul că Omul de Peking (Homo erectus) a trăit acolo între 770.000 și 230.000 de ani în urmă.

2. Beijingul este capitală pentru a șasea oară în istorie. Orașul a fost capitala a șase guverne chineze în trecut. China a fost condusă de aici de peste 700 de ani, motiv pentru care există atât de multe situri istorice de explorat.

221 î. de Hr.: Capitala statului Yan.
1271: Capitală națională pentru dinastia Yuan.
1402: A devenit capitala dinastiei Ming (1368–1644).
1644: Capitala dinastiei Qing.
1912: Capitala Republicii Chineze.
În data de 1 octombrie 1949 Republica Populară Chineză a fost inaugurată de Mao Zedong.

3. Beijing nu a avut tot timpul numele acesta. Înainte de a avea denumirea de „Beijing” în 1403, orașul a mai fost cunoscut sub numele de: Jicheng (Orașul Ji), Yanjing (Capitala Yan), Nanjing (Capitala de Sud), Zhongdu (Capitala Centrală), Dadu (Marele Capitală), Beiping (Pacea Centrală) și multe altele. Beijing (Capitala de Nord) a fost cel de-al 16-lea nume dat orașului.

4. Orașul găzduiește șapte situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Istoria lungă și bogată a Beijingului a lăsat în urmă o moștenire istorică și culturală abundentă, inclusiv șapte situri de valoare mondială: Marele Zid, Orașul Interzis, Palatul de Vară, Templul Raiului, Mormintele Ming, Situl Omului Peking de la Zhoukoudian și Marele Canal.

5. Beijingul este un hub cultural pentru China. Datorită istoriei sale lungi și rădăcinilor culturale profunde, Beijingul are cu ce se lăuda atunci când vine vorba de artă, sub toate formele ei, și arhitectură. Un tur cultural prin Beijing nu este complet fără a vedea Orașul Interzis și aleile înguste hutong mărginite de case tradiționale. Artele spectacolului, precum opera de la Beijing și bucătăria locală, precum rața friptă, vor impresiona orice turist.

6. Beijingul este al doilea cel mai mare oraș din China. Municipiul Beijing are o populație de aproape 22,5 milioane de locuitori (aproape la fel de mulți ca Australia), pe o suprafață de 16.800 de kilometri pătrați. Este al doilea oraș ca mărime din China, după Shanghai.

7. Beijingul este principala poartă de intrare în China. Aeroportul Internațional Beijing Capital este al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume. Noua politică de tranzit fără viză de 144 de ore face din oraș o destinație de călătorie mai convenabilă. Aceasta permite turiștilor din 53 de țări să se bucure de o excursie de 6 zile în Beijing fără viză.

8. Cele mai bune luni de vizitat sunt mai și octombrie. Capitala Chinei este un oraș al extremelor când vine vorba de temperaturi. Cea mai mare temperatură înregistrată în Beijing a fost de 42 de grade Celsius, în timp ce cea mai scăzută a fost de -27 de grade Celsius. Aceasta înseamnă că cele mai bune perioade ale anului sunt primăvara și toamna. Aprilie, mai, septembrie, octombrie și noiembrie sunt lunile cele mai frumoase și confortabile. Dacă este posibil, încercați totuși să evitați sărbătorile naționale, deoarece obiectivele turistice sunt foarte aglomerate în acele zile.

9. Beijingul a fost primul oraș care a găzduit atât Jocurile Olimpice de vară, cât și de iarnă. Una dintre cele mai mari atracții turistice din oraș este Parcul Olimpic, construit pentru Jocurile Olimpice de vară din 2008. Stadionul Național din China, sau Cuibul de Păsări, și Centrul Național Acvatic, sau Cubul de Apă, sunt minuni inginerești remarcabile. Dacă sunteți interesat de arhitectura modernă, nu trebuie să le ratați. Capitala Chinei a găzduit și Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, cu investiții mari în numeroasele sale stațiuni de schi.

10. Calitatea aerului se îmbunătățește. Potrivit informațiilor oficiale, a respira aerul din Beijing timp de șase zile în medie este echivalentul cu a fuma doar o țigară. Acest lucru nu este rău pentru un oraș mare în curs de dezvoltare, potrivit chinahighlights.com.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot