Curiozități despre Rusia. Federația Rusă este un stat situat pe două continente, Europa și Asia. Teritoriul său ajunge din apropierea Lituaniei, până în apropierea Statelor Unite în emisfera opusă. Totodată este unul dintre cele mai importante state ale lumii, care are capacitatea să schimbe istoria, lucru pe care deja l-a făcut. Astăzi vom afla cele mai interesante 100 informații despre Rusia.
Iată 100 cele mai interesante curiozități despre Rusia:
Rusia are cel mai întins teritoriu. Dacă ar fi să ne uităm la mărimea sa, este chiar mai mare decât un continent. Rusia este mai întinsă de peste două ori decât Australia.
Chiar dacă este cea mai întinsă țară, nu este cea mai populată. Este doar a 9-a țară cu cele mai mulți oameni.
St. Petersburg este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Există 21 de muzee, 2.000 de librării, peste 80 de teatre, 45 de galerii și peste 60 de cinemauri de cultură.
În Rusia nu există obiceiul de a da noroc cu mâna. Se crede că acest obicei aduce ceartă.
Câteva cuvinte care se regăsesc în engleză nu există și în Rusia, pentru a nu crea confuzie. Astfel că echivalentul „the” nu există.
Limba rusă încă folosește alfabetul chirilic. Este a 5-a cea mai vorbită limbă din lume.
Munții Urali sunt cei mai vechi din lume, iar Lacul Baikal este cel mai adânc lac cu apă dulce din lume.
Rusia ocupă aproximativ 1/7 din totalul pământului disponibil de pe Terra.
Lacul Ladoga este cel mai mare din Europa, având o adâncime de peste 50 metri.
Moscova este cel mai mare oraș din Europa. Populația sa este de peste 12 milioane de oameni.
În capitala Rusiei există mai mulți miliardari decât oriunde altundeva în lume. Există peste 70 personalități cu averi de miliarde de dolari.
Librăria de Stat din Rusia este cea mai mare din Europa și a doua cea mai mare, după cea din SUA. Aceasta se află în Moscova și a fost lansată cu peste 150 de ani în urmă.
Numeroase orașe au avut alte denumiri în epoca comunistă. St. Petersburg avea numele de Petrograd din 1914 până în 1924. Din 1924 până în 1991 s-a numit Leningrad.
Metroul din St. Petersburg este cel mai adânc din lume. Deși se află la peste 100 metri adâncime, acesta funcționează fără întrerupere.
Sistemul de tren numit Trans-Siberian este cel mai mare sistem feroviar din lume. Acesta are o lungime de aproximativ 9.290 kilometri.
Yuri Gagarin este primul om astronaut care a părăsit pământul, în anul 1961.
Lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume și totodată are cea mai mare rezervă de apă dulce, peste 23.000 kilometri cubi.
Rusia este singurul stat din lume în care se regăsesc 12 mări diferite. Marea Neagră, Azov, Albă, Caspică, Siberiei de Est, Barents, Chukchi, Japoniei, Kara, Laptev, Baltic si Bering.
Distanța dintre Rusia și SUA este de doar 4 kilometri.
Rusia celebrează Crăciunul și Anul Nou de 2 ori. Asta deoarece există calendarul clasic și cel pe rit vechi.
Până de curând, în Moscova se afla cel mai mare McDonalds din lume. Acesta a fost închis în urma războiului din Ucraina.
Anual, metroul din Moscova este folosit de peste 9 milioane de pasageri. Asta înseamnă că zilnic operează aproximativ 9.900 trenuri.
Catedrala lui Hristos Mântuitorul este cea mai înaltă clădire religioasă din lume.
Fântâna „Alexandru și Natalia” din Moscova este singura fântână potabilă din capitala țării.
Inteligența populației din Rusia este considerată a fi peste 99%. Acest lucru se datorează celor peste 600 de universități care există în această țară.
St. Petersburg este cel mai nordic oraș cu o populație de peste 1 milioane de oameni.
Regiunea Siberiei ascunde peste 25% din pădurile lumii.
Tot Siberia are peste 4 milioane kilometri pătrați, ceea ce înseamnă peste 9% din totalul pământului.
Kremlinul este cea mai mare fortăreață medievală din lume, construită în secolele XIV-XV.
Președintele țării este Vladimir Putin. Este șeful statului, dar și al armatei.
Rusia are graniță cu 15 state, pe 2 continente: Azerbaijan, Belarus, China, Estonia, Finlanda, Georgia, Kazakhstan, Coreea de Nord, Letonia, Lituania, Mongolia, Norvegia, Polonia și Ucraina.
Celebra mitralieră „kalasnikov” a fost creată în 1947 și este folosită chiar și în prezent.
Pe teritoriul Rusiei este peste 100 de naționalități diferite. Se pot găsi ruși, ucraineni, tătari, evrei, mongolezi, etc.
Mihail Gorbaciov a fost primul și singurul Președinte al Uniunii Sovietice.
Rusia are suflet de artist. Aceasta a dat lumii numeroși oameni importanți de cultură, precum: Dostoevsky, Tolstoi, Pushkin, Chemkhov sau Karamzin.
Aici au fost adoptate drepturile egale înainte SUA. În 1918, femeilor ruse li s-a acordat dreptul de a vota. În schimb, în SUA, acest drept a fost oferit abia în 1920.
Statuile Muncitoarei și Femeia Kolhoza sunt unele dintre cele mai proeminente statui care apar în peisajul Moscovei.
Pe teritoriul rus au fost înscrise 24 de situri în patrimoniul cultural UNESCO.
Pe teritoriul Rusiei se găsește unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Se numește Klyuchevskaya și are o înălțime de peste 4.750 metri.
„Plămânul Europei”, așa mai este cunoscută Rusia, locul unde se regăsesc cele mai mari rezerve forestiere din lume. Cantitatea de dioxid de carbon absorbit de acestea este a doua după pădurile din Amazon.
Mare parte din ruși preferă să petreacă zilele libere sau sărbătorile înafara orașelor. Casele de vacanță sau cele din zona rurală sunt numite „dacha”.
Ca în celelalte țări estice, ospitalitatea în Rusia joacă un rol foarte importantă. Prieteniile cu acest popor sunt memorabile și de viață.
Râul Volga este cel mai lung din Europa. Acesta parcurge peste 3.700 kilometri.
Primul satelit artificial al Terrei s-a numit Sputnik. A fost lansat în 1957, iar astfel începea era spațială,
Vladimir Zvorykin, emigrant rus în SUA este tatăl televizorului.
Cu ajutorul a doi ruși, Thaddeus Bellingshausen și Mikhail Lazarev a fost descoperită Antarctica în 1820.
Celebrul chimist, Dimitri Mendeleev a creat tabelul periodic al elementelor care îi poartă numele.
Cel mai cunoscut joc de pe calculator, Tetris, a fost inventat de un programatul rus. În 1985, Alexei Pazhitnov este inventat în Uniunea Sovietică și descoperă celebritatea în 1986 când este lansat și în occident.
În Rusia există unele dintre cele mai importante instituții de cult și artă. Teatrul Bolshoi sau Galeria de Artă Pushkin fac parte din patrimoniul local al orașului St. Petersburg și sunt vizitate anual de milioane de turiști.
Diviziunile administrative ale țării includ 21 de republici autonome, 46 de regiuni, 6 teritorii (krai), 10 regiuni autonome (okrug) și 1 regiune autonomă (oblast).
În Munții Ural se regăsesc numeroase bijuterii cu pietre prețioase. În adâncul munților se află peste 200 de minerale precum azbest, malachit, zircon sau aur.
Există mai multe stereotipuri ale lumii privind rușii. Acestea includ consumul excesiv de alcool, în speță votcă.
Cel mai mare clopot se găsește la Kremlin. Acesta datează din 1735, dar din păcate a crăpat la puțin timp după ce a fost fabricat. Din acesta motiv, clopotul nu a bătut niciodată. Are 6 metri înălțime și cântărește peste 220 de tone.
Metroul din Moscova este cel mai rapid din punct de vedere al transportului. Astfel că, fiecare metrou circulă la fiecare 90 secunde în orele de vârf.
St. Petersburg este un oraș al minunilor. Aici operează peste 176 de fântâni și 5 cascade.
Tot în acest oraș există anual peste 100 de festivaluri, dintre care 50 sunt internaționale. Acestea promovează cultura, arta și divertismentul.
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume.
27 de ruși au fost laureați ai Premiului Nobel. Cele mai sonore nume sunt: Bunin, Saharov, Gorbaciov sau Soljenitîn.
Podul Troitsky din St. Petersburg a fost realizat de celebrul inginer Gustave Eiffel.
Peste 10% din orașul St. Petersburg este acoperit de ape.
Mascota Misha este cel mai faimos urs din lume. La Olimpiada din 1980 a reprezentat Uniunea cu mândrie.
Pălăria faimoasă rusă este un stereotip comun al oamenilor din afara teritoriului. Aceasta este realizată pentru a acoperi urechile de frig și este populară în toată lumea.
Steaua Roșie este unul dintre cele mai cunoscute simboluri rusești. Aceasta a servit ca simbol al armatei și poate fi observată pe turnurile de la Kremlin.
De-a lungul istoriei, Rusia a avut mai multe denumiri: Federația Rusă, Imperiul Rus, Uniunea Sovietică.
Valenki este un tip de încălțăminte foarte populară pentru iarnă.
Clubul englez de fotbal a fost cunoscut ca fiind cel mai faimos club de fotbal rus! Acest lucru s-a datorat patronului clubului Roman Abramovich, care a decis să vândă clubul în anul 2022.
Lingurile de lemn rusești sunt realizate integral din lemn și sunt vopsite cu simboluri. Acestea sunt adesea folosite și ca instrumente muzicale.
Samovar este versiunea veche a ceainicului electric. Fără posibilitatea electricității, un samovar poate lucra pe cărbune producând apă clocotită.
Ouăle Faberge sunt un produs autentic al familiei regale rusești. Acestea au fost oferite cadou de Împărat către soția și rudele sale.
Trenul Trans-Siberian de la Vladivostok până în Moscova va parcurge drumul în aproximativ 152 de ore și 27 de minute.
În orașul Oimyakon a fost înregistrată în 1933 cea mai mică temperatură, -67,7 grade Celsius.
Megalomania comunistă a făcut ca să facă din URSS primul stat care trimite un câine în spațiu, pe Laika.
Biserica Ortodoxă Rusă încă folosește calendarul Iulian. Astfel că pe 7 ianuarie este celebrat Crăciunul.
În Biserica Rusă, slujbele sunt ținute în chirilică.
Stațiile de metrou din Rusia pot fi folosite ca adăpost în caz de bombardament.
Mai mulți lideri din istorie au încercat să cucerească Rusia, însă toți au eșuat. Se cunoaște faptul că Rusia este țara cea mai greu de cucerit, din cauza diversității și mărimii sale geografice.
Vodca are o istorie lungă în Rusia. Celebra băutură a fost inventată în perioada 1448/1474.
Rusia are 40 de rezervații ale biosferei înscrise în patrimoniul UNESCO, dar și 23 de situri de patrimoniu mondial.
Există cu aproximație 10 milioane de femei mai multe decât bărbați în Rusia.
Sistemul de metrou din Moscova acoperă peste 310 kilometri. Există 182 de stații în care circulă peste 10.000 de trenuri.
În secolul al XVIII-lea, Rusia era al 3-lea cel mai mare Imperiu din istorie. Acoperea teren din Polonia de azi până în Alaska.
Alaska nu a fost dintotdeauna teritoriul al SUA. Aceasta a fost vândută americanilor cu ajutorul unui român pe o sumă infimă.
În ultimele zilei ale lunii iunie poate fi observat un fenomen denumit „nopți albe”. Noaptea rămâne luminoasă, iar soarele nu apune după orizont. Acest fenomen poate fi observat doar în anumite regiuni ale țării.
Hermitage este unul dintre cele mai mare muzee ale lumii. Muzeul conține galerii cu peste 3 milioane de lucrări de artă care se întind de la Epoca de Piatră până în prezent.
Carl Faberge este numele celebrului aurar care a realizat ouăle cu același nume pentru familia regală rusă. În prezent, există numeroase exponate, iar unele s-au pierdut în negura timpului.
Rasputin este unul dintre cele mai cunoscute personaje din cultura rusă. Misticismul lui a născut numeroase povești, legende, cărți și filme.
Rasputin a fost o persoană foarte influentă. Deși simplu preot, carisma lui l-a adus aproape de familia regală, în special de Țarină.
Regalitatea rusă a fost executată de comuniști. În anul 1918, Țarul Nicolae al II-lea împreună cu membrii familiei au fost executați în orașul Ekaterinburg.
Circul de stat rusesc există de peste 200 de ani, iar în perioada comunistă a cunoscut cel mai mare suport din partea autorităților.
Din 1993, Rusia este un stat democratic cu un sistem de guvernământ federal. Acesta este împărțit în puterile executive, legislative și juridice.
În Rusia, ca în alte țări estice, nu se oferă flori cu număr par. Este considerat ghinion și este asociat cu înmormântările.
Inelul de logodnă este purtat pe mâna dreaptă.
Catedrala Hristos Mântuitorul a fost aruncat în aer de către Stalin în speranța de a alunga religia din spiritul oamenilor. A fost ulterior reconstruită în anii 1990.
În Rusia, musafirii sunt primiți adesea cu cafea, ceai și prăjituri.
Când un cuplu se căsătorește, în timpul ceremoniei, toată lumea strigă „Gor’ko” care este un demn de a săruta mireasa.
Poporul rus este cunoscut ca fiind unul prietenos. Prietenii și rudele se vizitează des sau vorbesc la telefon cât de mult pot.
Rusia a început un război cu Ucraina, din considerente politice ale lui Vladimir Putin.
Majoritatea companiilor de renume au părăsit țara într-o acțiune comună de boicot.
Există Rusia și Bielorusia. Numele țării Belarus se traduce prin „Rusia Albă”.
Unul dintre cele mai cunoscute stereotipuri printre internauți este „mama Rusie”, făcând apel la dimensiunea extraordinară a țării.
Cele mai bogate persoane ale țării sunt numiți „oligarhi”. Companiile deținute de aceștia sunt în domenii precum: arme, bijuterii sau petrol.
Foto: Depositphotos.com