100 de oameni care au schimbat lumea. Ce români fac parte din top?

17.10.2022
100 de oameni care au schimbat lumea. Ce români fac parte din top?

La ora actuală pe suprafața Terrei trăiesc peste 7 miliarde de oameni. Este bine de aflat ce persoane din trecut ne-au ajutat să ajungem în prezent și să devenim ceea ce suntem acum. Astăzi, vom afla 100 de personalități care au schimbat lumea. Fie că vorbim despre Iisus Hristos sau Prințesa Diana, vom face o prezentare a modului în care aceste personalități au rămas în istorie pentru eternitate. 

Iată care sunt cei 100 de oameni care au schimbat cursul istoriei:

Iisus Hristos. Nu putem începe acest top fără Mântuitorul și făuritorul creștinătății. Cu ajutorul lui Iisus Hristos, religia creștină a devenit cel mai răspândit cult din istorie. În fiecare an, credincioșii îi sărbătoresc nașterea, moartea și învierea.

Sfântul Petru. Cel mai cunoscut dintre Apostolii lui Iisus Hristos a fost pescarul Petru. Acesta a călătorit până la Roma, unde din păcate a sfârșit la fel ca pe Cel pe care L-a idolatrizat. Petru este cunoscut ca fiind Primul Papă, un titlu care desemnează suveranul catolicismului.

Napoleon. Francezul Napoleon a schimbat lumea prin revoluționarea organizării și pregătirii militare. Curajul său a făcut ca trupele franceze să ajungă până la porțile Moscovei.

Abraham Lincoln. Cele mai mare realizări ale sale au fost lupta împotriva sclaviei și războiul civil. Din păcate, Lincoln a fost asasinat în timpul mandatului său de președinte.

George Washington. Este cunoscut ca fiind primul președinte american și artizan al Constituției țării.

oameni

Adolf Hitler. Într-o temă negativă, Adolf Hitler a rămas cunoscut în istorie ca omul care a dorit să creeze rasa pură a arienilor, oameni blonzi cu ochi albaștri. Prin crimele sale, au murit peste 15 milioane de oameni. În prezent, discuțiile despre Hitler reprezintă un tabu oriunde te-ai afla.

Alexandru cel Mare. Considerat cel mai mare general de armată din istorie, geniul și sclipirea cu care își plănuia strategiile l-a făcut să domnească peste unul dintre cele mai mari imperii din lume.

Charles Darwin. Un partizan al cunoașterii, cea mai mare contribuție a lui a fost descoperirea selecției naturale, dar și originea și adaptările organismelor la diferite situații.

Karl Marx. Marx a fost un pionier al politicii socialiste. Plecând de la premisa unui capitalism care se autodistruge, ideile sale au dat startul marxismului, o teorie de bază pentru comunism.

Julius Caesar. Conducător al Romei, a reușit să acorde cetățenia străinilor care locuiau în republică. Din păcate, acțiunile sale reformiste l-au transformat într-un dușman al senatului, ajungând să fie asasinat.

Regina Victoria. „Bunica Europei” cum a fost cunoscută de către societatea secolului al XIX-lea. Cu ajutorul ei, casele regale ale continentului aveau același arbore genealogic. Rădăcinile britanice s-au întins în Spania, Grecia, Germania, Rusia și chiar România.

Martin Luther King. MLK a contribuit decisiv la adoptarea Legii privind drepturile civile pentru oameni de culoare din Statele Unite ale Americii.

Cristofor Columb. Curiozitatea lui Columb a dus la descoperirea unei noi rute din Europa înspre America latină. Cu toate că a ajutat la situația economică a bătrânului continent, colonizatorii îndrumați de el au decimat popoarele Noii Lumi.

Oameni importanți din istorie:

Isaac Newton. Datorită unui măr care a căzut în capul lui, Isaac Newton a dezvoltat teoria mișcării și a gravitației. Aceste descoperiri reprezintă bazele înțelegerii fizicii, dar și a Universului.

Theodore Roosevelt. Datorită acestui președinte american, putem mânca în prezent conserve de pește sau legume. El a promovat mișcarea de conservare, o metodă utilă prin care resursele sunt folosite fără să fie irosite. Mai mult, a fost un promotor al Parcurilor Naționale.

oameni

Wolfgang Amadeus Mozart. Considerat cel mai mare muzician din istorie, austriacul Mozart l-a ajutat la rândul său pe Beethoven. Mozart a conceput și perfecționat marile forme de simfonie, operă, ansamblu de coarde și concerte care au marcat perioada clasică.

Ludwig van Beethoven. Cea mai mare contribuție a sa este legată de schimbarea muzicii de la perioada clasică la cea romantică. Totodată, acesta a dezvoltat noi stiluri de muzică.

Leonardo da Vinci. Inventator, biolog, pictor, astrolog. Cele mai notabile contribuții ale sale pentru omenire sunt picturile lăsate ca moștenire universală, precum: Mona Lisa sau Cina cea de Taină.

Charles Dickens. Rămâne în istorie ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori din epoca victoriană. Operele sale au influențat stilurile adoptate în viitor. Cele mai de succes povești ale sale au fost: The Pickwick Papers, A Christmas Carol.

Benjamin Franklin. Inventator și Președinte ale Americii, este de departe unul dintre cei mai importanți oameni din această țară, contribuind decisiv la redactarea Declarației de Independență.

Personalități din toate timpurile

Mohamed. Mohamed reprezintă cel mai mare profet ale religiei islamice. Direct trimis al Lui Allah, Mohamed a împărțit cuvântul lui Dumnezeu în toată lumea arabă. În prezent, islamul este a doua cea mai practicată religie, cu peste 1.8 miliarde oameni ca adepți.

Aristotel. Poporul grec a oferit lumii multe învățături, printre care matematica sau filosofia. Aristotel a fost un pionier al științei și logicii. Chiar și după milenii de la moartea lui, ideile propuse reprezintă baza oricărui filosof modern.

Iosif Stalin. Considerat ca fiind un tiran, Iosif Stalin a rămas în istorie ca fiind liderul promotor al marxismului-leninism în URSS. Acțiunile sale au dus la suferința a milioane de oameni. În 1939, a semnat un pact de non-agresiune cu Germania nazistă, ceea ce a dus la invazia sovietică în Polonia.

Platon. Una dintre cei mai importanți oameni ai Greciei antice. Platon a înființat Academia, considerat primul colegiu din lume, unde l-a avut student pe Aristotel.

Ginghis Han. Cu marea sa contibuție, Imperiul Mongol a devenit cel mai mare și cel mai întins din istorie. Legenda spune că în lume există milioane de moștenitori direcți ai acestuia.

Henric al VI-lea al Angliei. O figură puternică și carismatică, Henric al VI-lea este cunoscut pentru celebra ruptură de Biserica Catolică și înființarea Bisericii Angliei. Tot el a fondat Royal Navy, încurajând construcția de nave.

Regina Elisabeta I a Angliei. Regii Angliei au fost figuri emblematice care au reușit să ducă Regatul până pe culmile succesului, devenind cea mai mare putere maritimă. Elisabeta I este a rămas în istorie ca fiind cea care a împins spre explorarea Noii Lumi.

Albert Einstein. Fizica cum o știm astăzi nu ar fi putut să existe fără geniul incontestabil a lui Einstein. Acesta a revoluționat cunoștințele despre spațiu, timp, gravitație și univers. Cea mai importantă creație a lui este: E=mc2.

Albert Einstein
Albert Einstein

Thomas Jefferson. SUA nu putea exista fără anumite persoane cheie, Președintele Thomas Jefferson fiind una dintre ele. Cu influența sa politică, acesta a reușit să devină unul dintre cei care au redactat Declarația de Independență, dar și să scrie mai multe legi importante pentru stabilirea libertății religioase.

Augustus. Unul dintre cei mai importanți lideri ai Imperiului Roman, Augustus a reușit să aducă pace într-un teritoriu care era decimat de războaie de întregi decenii.

100 de oameni decisivi pentru istorie:

Carol cel Mare.  Rege al Francilor, Carol cel Mare a reușit ca prin reformele sale economice și religioase să pună bazele alfabetelor europene moderne.

Carl Linnaeus. Un nume mai puțin sonor în lista noastră, Linnaeus a rămas faimos și decisiv în evoluția istoriei. Acesta a reușit să creeze un sistem prin care sunt denumite plantele și animalele, sistem care este folosit și în prezent.

Galileo Galilei. Pedepsit de către Biserica Romano-Catolică pentru ideile sale, acesta a inventat un telescop care i-a permis să observe și să descrie lunile lui Jupiter, inelele lui Saturn și fazele lui Venus.

Edgar Allan Poe. Un scriitor enigmatic, Poe a inventat poveștile cu polițiste moderne. Este cunoscut pentru dezvoltarea poveștilor de groază gotice și utilizarea unei forme timpurii de SF.

David, Regele Israelului. Unul dintre cei mai importanți lideri din istorie, David a reușit să facă din Ierusalim, capitala Israelului. Sub domnia sa, Ierusalim a devenit un centru religios, compunând psalmii care sunt folosiți în timpul închinării.

oameni

Voltaire. Un critic al instituțiilor a statului, Voltaire a fost un sprijin pentru libertatea religiei, libertatea discursului, dar și a separării dintre biserică și conducători. Ideile sale au stat la baza revoluțiilor americane și franceze.

Anne Frank. Rămasă in istorie datorită jurnalului pe care l-a scris în timpul Holocaustului, Anne Frank a devenit rapid un simbol împotriva genocidului nazist.

Mohandas Karamchand Gandhi. Un promotor al păcii, Gandhi a contribuit la încetarea stăpânirii britanice în India. Mișcările sale au influențat ONG-urile de pace moderne.

William Cuceritorul. Venirea lui William la conducere, a însemnat pentru Anglia începerea timpului medieval.

Oameni care au schimbat cursul istoriei

Dante Alighieri. Dante a pornit arta și arhitectura. Acesta a dovedit lumii că marii scriitori nu trebuie să folosească doar latina, prin urmare, a permis italienilor, spaniolilor, francezilor sau englezilor să scrie în limba proprie.

Michelangelo. Un nume care nu poate fi confundat cu nimeni, Michelangelo este cel care influențează chiar și în prezent societatea modernă a artiștilor. Cea mai mare creație a lui este Capela Sixtină din interiorul Vaticanului.

Louis Armstrong. Considerat ca fiind cel mai mare interpret de Jazz, Armstrong a reușit să-și extindă energia asupra soliștilor din fiecare gen de muzică americană.

Bill Gates. Unul dintre cei mai importanți inventatori ai ultimului mileniu este Bill Gates. Acesta a pus la dispoziția tuturor un sistem de operare ușor care se poate folosi pe orice computer.

Sigmund Freud. Părintele psihanalizei cum mai este cunoscut, Freud este cunoscut pentru modul în care societatea modernă privește și tratează bolile mintale.

oameni

Bruce Lee. A introdus artele marțiale în lumea modernă, adaptate cu un stil propriu pe care l-a numit Jeet Kune Do. Chiar și în prezent, reprezintă un simbol în cultura populară internațională.

Marilyn Monroe. Cu o viață tumultoasă, Marilyn Monroe a devenit a doua femeie din istoria SUA care a deținut o companie. Frumusețea sa a dus standardele sexului simbol la standarde foarte ridicate pentru vremea respectivă.

Gautama Buddha. Inventatorul religiei budismului, acesta a reușit să structureze societatea indiană. Ideile și înțelepciunea sa stau la baza oricărui practicant al budismului.

Woodrow Wilson. Acesta a creat Liga Națiunilor după finalizarea Primului Război Mondial.

Thomas Edison. Invențiile sale sunt cunoscute și folosite inclusiv în prezent. Camera cinematografică, becul cu incandescență sau îmbunătățirea telefonului l-au făcut pe Edison să rămână un etalon in istorie.

Figuri eterne, oameni celebri

Elvis Presley. Regele Rock&Roll cum a fost cunoscut, influența lui în muzică a însemnat o evoluție a stilului care l-a consacrat. Chiar și în prezent, milioane de oameni se folosesc de imaginea și stilul său.

Vincent van Gogh. Puțin cunoscut în timpul vieții, van Gogh a devenit un cunoscut pictor după moartea sa. Lucrările sale au împins alți artiști pentru a picta flori. Stilul său a influențat rapid mișcările artistice viitoare.

J.K Rowling. Singurul țel pe care l-a avut a fost să scrie, lucru pe care l-a și făcut. Lucrările sale intitulare Harry Potter au făcut-o să devină cel mai bogat scriitor. Cărțile sale despre micul magician reprezintă și în prezent o lume fantastică pentru copii și adulți.

Walt Disney. Acesta a revoluționat industria divertismentului creând filme, parcuri tematice și personaje emblematice, printre care Mickey Mouse sau Goofy.

Marlon Brando. Modul în care Brando a jucat pe marile ecrane a schimbat total modul în care actorii noi au apărut. Performanțele fără echivoc, caracterul absolut și improvizarea sa l-au transformat în unul dintre cei mai mari actori din istorie.

Cicero. Lucrările sale despre filosofie l-au transformat în unul dintre cei mai prolifici autori romani. Discursurile ținute în fața senatului au rămas în cursul istoriei, permițând lumii moderne să cunoască cultura epocii lui Cicero.

Mark Twain. Temele lucrărilor sale au contestat problemele Americii: rasism, evoluție, diferențele de clasă sau accesul la educație. Cele mai importante opere sunt: Aventurile lui Tom Sawyer și Viața în Mississippi.

Margaret Thatcher. Primul Premier britanic de sex feminin a influențat politica regatului prin privatizarea companiilor de stat și reducerea influenței sindicatelor.

Mao Zedong. Lider comunist, tiran și revoluționar al sistemului politic chinez. Acesta a reușit să schimbe fața Chinei pe plan mondial, schimbând economia țării dintr-o formă agrară într-una industrială.

Coco Chanel. A creat un nou stil vestimentar care a eliberat doamnele de corsete și volane de dantelă.

100 de oameni importanți pentru societate:

Nelson Mandela. Eliberat din închisoare după 27 de ani, Mandela a adus pacea într-o țară divizată rasial. A condus lupta pentru drepturile omului, promovând ideea că toate ființele umane se nasc libere și egale.

Papa Ioan Paul al II-lea. Papalitatea este o instituție care poate schimba percepția societății asupra unei probleme. Accentul său pe libertatea religioasă a fost de neegalat.

Winston Churchill. Probabil unul dintre cei mai importanți lideri din Marea Britanie, Churchill a fost decisiv în politica statului. Totodată, ideile sale au reușit să țină Anglia la Standardul de Aur a economiei.

Stephen Hawking. Acesta a schimbat viziunea asupra universului cu teoriile și abordările sale. De asemenea, a inspirat generații din întreaga lume, dezvoltând o nouă filosofie asupra cosmosului.

Charlie Chaplin. Cel mai mare actor de comedie din istorie. Chaplin a combinat cinematografia cu problemele reale ale societății.

Regele Arthur. Un personaj legendar, neconfirmat de către oamenii de știință dar care are o influență totală asupra societății de astăzi. Legenda Regelui Arthur s-a răspândit în cultura occidentală, reprezentând un simbol al justiției, cavalerismului și regalității.

Richard Nixon. Nixon a reușit să țină sub control conflictele militare cu URSS și a pornit o cale diplomatică cu China.

Steven Spielberg. Tehnicile lui Spielberg l-au transformat în unul dintre cei mai influențabili regizori  din industrie.

Henry Ford. Cea mai mare realizare a sa a fost fondarea primei linii de asamblare mobilă pentru mașini. Înființarea fabricilor de producție a ridicat numărul mașinilor existente pe străzi.

Ho Chi Min. Fost președinte al Vietnamului, acesta a condus o campanie de succes pentru a face țara independentă. Rolul său fundamental în societatea vietnameză este reflectată prin faptul că cel mai mare oraș al țării poartă numele său.

Personalități decisive în curul istoriei:

The Beatles. Celebra trupă muzicală a adus un nou trend în societate, contribuind la reducerea diferenței culturale dintre tineri și adulți.

Pablo Picasso. A reușit să inventeze stilurile cubismului și a colajului. a revoluționat conceptul de sculptură.

Bob Dylan. Considerat ca fiind un cântăreț de geniu, acesta a fost implicat în Mișcarea pentru Drepturile Civile. A fost printre primii artiști care au combinat muzica cu problemele morale din societate.

Nikola Tesla. Acesta a dezvoltat sistemul de alimentare cu curent alternativ, furnizând energie electrică pentru case și clădiri. Pionier în ale invențiilor, i s-au recunoscut peste 100 de brevete.

Akio Morita. Compania deținută de Morita a inventat casetofonul și consola de jocuri Playstation.

Ioana d’Arc. Simbol și erou al Franței, Ioana d’Arc a condus armata din hexagon în victoria emblematică de la Orleans în 1429. Aceasta a reușit să respingă armata britanică în timpul Războiului de 100 de ani.

Jean-Jacques Rousseau. Ideile sale au marcat sfârșitul iluminismului european. Reformele politice și filosofice au modificat muzica și artele.

Vladimir Lenin. Cu toate că a fost un lider comunist care a condus prin teroare, impactul său asupra lumii s-a reflectat în crearea Uniunii Sovietice. Ideile sale despre filosofia statului au dus la dezvoltarea comunismului.

Johann Wolfgang von Goethe. Acesta a rescris regulile formale ale poeziei germane, a inițiat romantismul literar într-o țară dominată de gotic.

Ioan Calvin. Fondatorul mișcării calviniste, acesta a influențat decisiv Institutul religiei creștine.

100 de oameni importanți ai istoriei:

Nicolaus Copernicus. Celebrul polonez a fost primul primul om de știință european care a spus că Pământul și alte planete de învârt în jurul soarelui. Această idee a dus la teoria heliocentrică a sistemului solar.

Friedrich Nietzsche. Ideile sale filosofice asupra demascării „motivului” unei acțiuni stau la baza viitoarelor generații de teologi, psihologi, poeți și dramaturgi.

Adam Smith. Scrierile lui Smith au influențat decisiv economia mondială. Acesta credea că bogăția este realizată prin muncă, iar propriul interes îi împinge pe indivizi să folosească resursele pentru a câștiga bani.

Estée Lauder. Estée a dorit să găsească o modalitate prin care femeile pot să-și cumpere propriul parfum. În 1953 a creat Youth-Dew, un ulei de baie care devenea parfum pentru piele. Cu această invenție, industria cosmeticelor a cunoscut un boom economic.

Alexander Fleming. În 1928, Fleming a descoperit penicilina. Introducerea antibioticelor în industria medicală a redus numărul deceselor din cauze de infecție.

Alexander Graham Bell. El este acreditat pentru inventarea telefonului. Datorită lui, comunicațiile au îmbunătățit relațiile sociale pe tot globul.

Muhammad Ali. Cel mai mare pugilist al tuturor timpurilor și-a dedicat anii după retragere în filantropie și umanitarismului. A negociat eliberarea ostaticilor americani din Irak și a luptat pentru furnizarea medicamentelor în Cuba.

Enrico Fermi. Un nume nu foarte răsunător. Prin munca sa, a dat lumii un prototip de reactor nuclear. Totodată a contribuit decisiv la dezvoltarea primei bombe atomice.

Oliver Winchester. Blestemul familiei Winchester umblă și acum în SUA. Acesta a inventat celebrul pistol Winchester, cel care a ucis mai multe persoane decât oricare altă armă în secolul al XIX-lea.

Steve Jobs. El a revoluționat lumea cu inovații precum computerul personal, Iphone și Ipad. A oferit lumii sistemul operator IOS.

Alte personalități importante din istorie:

Prințesa Diana. Un role model a societății moderne, Lady Diana a făcut parte din Familia Regală a Marii Britanii până la moartea acesteia. Cu toate acestea, impactul asupra lumii s-a tradus prin creșterea gradului de conștientizare a mai multor boli. În 1987 a strâns intenționat mâna unui pacient cu SIDA, pentru a distruge mitul că virusul HIV se poate transmite prin atingere.

Frații Wright. Aceștia au fost pionieri americani ai aviației. În 1903 au realizat unul dintre primele aparate de zbor motorizate. Doi ani mai târziu, au construit și zburat cu primul avion complet practic.

Gavrilo Princip. Acțiunile sale au dus la declanșarea Primului Război Mondial. În data de 28 iunie 1914, Gavrilo decide să îl împuște pe Arhiducele Franz Ferdinand. O lună mai târziu, Austria-Ungaria declara război Serbiei.

Ioan Cantacuzino. Românul a dezvoltat o metodă de vaccinare împotriva holerei, utilizată inclusiv în prezent în țările unde există cazuri active.

Nadia Comăneci. Un titan al sportului, Nadia a fost primul sportiv care a atins punctajul perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal. Până atunci, nimeni nu atinsese 10 total la probleme olimpice.

Constantin cel Mare. Acesta a făcut din creștinism principala religie a Romei, creând mai târziu Constantinopol, devenind cel mai puternic oraș din lume. Împăratul Constantin a domnit în timpul unei tranziții în Imperiul Roman.

Frank Sinatra. El a creat o divizare în industria muzicii pop, făcând din jazz un gen în sine, aducându-l pe cele mai înalte scene muzicale.

Rosa Parks. Considerată „mama mișcării pentru drepturile civile”, Rosa a revigorat lupta pentru egalitatea rasială. Arestarea sa la 1 decembrie 1955 a lansat boicotul autobuzului Montgomery de către 17.000 persoane de culoare.

Lucky Luciano. Un personaj sonor pentru lumea ilegalității. De origine italian, acesta a modernizat mafia, modelând-o într-un sindicat național.

Mihail Gorbaciov. Ultimul lider al URSS-ului. Acțiunile sale politice și economice sunt considerate de mulți ca fiind motorul prăbușirii Uniunii Sovietice. Acesta a adus în lumea Rusiei cele mai mari companii capitaliste.

Che Guevara. Simbol al revoluției Cubaneze. Activitatea sa a avut un impact politic în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Organizarea revoluționară și luptele anticoloniale au fost inspirate de gândirea și exemplul său.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot