25 de diferențe interesante între bărbați și femei

15.02.2023
25 de diferențe interesante între bărbați și femei

Există o vorbă în popor care spune că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus. În felul acesta, se încearcă să se evidențieze diferențele atât fizice, cât și de caracter între cele două sexe. Cu toate acestea, ADN-ul bărbaților și al femeilor este identic în proporție de 98,5%. Ba mai mult, aceștia au aceiași hormoni, însă nivelul lor este diferit și explică unele dintre diferențele dintre bărbați și femei.

Cele mai interesante diferențe dintre bărbați și femei

1. Bărbații au de obicei pielea mai groasă decât a femeilor, cu aproximativ 25 la sută. De asemenea, au densități mai mari de colagen proteic.

2. Diferențele de densitate trec și mai departe de straturile pielii. De obicei, bărbații au și oase, tendoane și ligamente mai dense și mai puternice decât femeile.

3. De la aproximativ 14 până la 51 de ani, femeile au nevoie, de obicei, de mai mult fier decât bărbații. Acest lucru se datorează pierderii lor de sânge în timpul menstruației, care se întâmplă de obicei într-un ciclu de 28 până la 40 de zile.

4. În medie, bărbații au, de obicei, mai multă masă musculară decât femeile. Și acei mușchi scheletici sunt mai rapizi și mai puternici. Cu toate acestea, mușchii femeilor rezistă mai ușor la oboseală și se recuperează mai repede.

5. Al doilea cel mai lung deget pentru majoritatea femeilor este lângă degetul mare, cel arătător. La bărbați lucrurile sunt invers, de obicei, inelarul este al doilea cel mai lung deget.

6. Folatul sau acidul folic este o vitamina importantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Potrivit specialiștilor în sănătate, acidul folic este esențial pentru femeile aflate la vârsta fertilă. Dacă rămân însărcinate, femeile au nevoie de el pentru a sprijini dezvoltarea neuronală a bebelușilor.

7. Există diferențe în modul în care creierul masculin și feminin este structurat, modul în care procesează informațiile și interacționează cu semnalele chimice. De exemplu, bărbații au mai multă substanță cenușie care conține informații, dar femeile au mai multă substanță albă, care conectează diferite părți ale creierului. De asemenea, femeile au centre de memorie mai mari decât bărbații.

8. Se spune că ritmul circadian al unei femei este mai scurt decât al bărbatului cu șase minute. Bărbații preferă perioadele după lăsarea întunericului, însă femeile se recuperează mai bine când sunt private de somn.

9. În timpul exercițiilor fizice, combustibilul principal al femeilor este grăsimea. Bărbații în schimb funcționează pe carbohidrați.

10. O femeie adultă medie are aproximativ 15-70 de nanograme pe decilitru (ng/dL) de testosteron. Un bărbat adult are aproximativ 270–1070 ng/dL. În fiecare an, după vârsta de 30 de ani, nivelul de testosteron la bărbați scade cu aproximativ un procent. Asta nu se întâmplă pentru femei, însă acestea observă că nivelul de estrogen scade după menopauză.

11. La bărbați este mai pronunțat așa-zisul „mărul lui Adam”, pentru că au cutii vocale mai mari care fac cartilajul din jur să iasă mai mult în afară.

12. Ambele sexe ating masa osoasă maximă în jurul vârstei de 30 de ani. Pe la vârsta de 40 de ani atât bărbații, cât și femeile încep să piardă din această masă osoasă. Menopauza accelerează pierderea osoasă la femei. Deci, femeile cu vârsta cuprinsă între 51-70 au nevoie de 200 de miligrame (mg) de calciu mai mult decât bărbații de aceeași vârstă. Așadar, specialiștii în sănătate recomandă tablete de calciu de 1200 mg pe zi pentru femei și 1000 mg pe zi pentru bărbați.

13. Necesarul zilnic de calorii pentru bărbați este mai mare decât pentru femei. Există câteva motive pentru acest lucru: masa musculară mai mare, statura și rata metabolică bazală. Mușchii ard de două ori mai multe calorii decât grăsimea.

14.  Grăsimea corporală este mai mare la femei decât la bărbați cu aproximativ 10%. Când grăsimea corporală a unei femei scade prea mult, ea încetează să mai aibă menstruație.

15. La femei, grăsimea corporală se depune, de obicei, în jurul coapselor și șoldurilor, în timp ce la bărbați aceasta se depune în jurul stomacului.

16. Toate aceste diferențe dintre bărbați și femei fac ca sexul masculin să aibă nevoie, de obicei, de diete mai bogate în proteine.

17. Un studiu a constatat că bărbații au un ritm cardiac în starea de repaus mai scăzut decât femeile. În schimb, doamnele și domnișoarele au un ritm cardiac mai scăzut în vârful exercițiilor fizice. Frecvența inimii bărbaților crește, de obicei, mai repede în timpul mișcărilor fizice și încetinește mai repede după aceea.

18. Bărbații au în mod normal mai multe celule roșii în sânge decât femeile, între 4,7 și 6,1 milioane de celule pe microlitru, comparativ cu 4,2 – 5,4 milioane de celule pe microlitru pentru doamne sau domnișoare.

19. Femeile au, de obicei, tensiune arterială mai mică decât bărbații, indiferent de rasă sau etnie.

20. Pentru cea mai mare parte a vieții, bărbații și femeile au aceleași cerințe de vitamina D. Odată însă cu înaintarea în vârstă femeile trebuie să-și crească aportul de vitamina D pentru a avea o mai bună absorbție a calciului.

21. Bărbații se prezintă mai rar la medic decât femeile și atunci când o fac tind să ascundă o parte dintre simptomele pe care le au.

22. Nevoile de zinc sunt în general similare pentru bărbați și femei. Dar, femeile însărcinate și în postmenopauză au nevoie de mai mult zinc. Ambele sexe stochează zinc în oase, dar bărbații stochează și în prostată.

23. Bărbații sunt mai puțin sensibili decât femeile la temperaturi scăzute.

24. Femeile au simțul mirosului și al gustului mai dezvoltate decât bărbații. Ele au încă 50 de celule (neuroni) în bulbii lor olfactivi, partea creierului responsabilă de procesarea mirosurilor. De asemenea, femeile au de obicei mai multe papile gustative decât bărbații.

25. Diferențele în modul în care bărbații și femeile văd lumea este parțial fizică. În medie, bărbații sunt mai predispuși să fie daltoniști, dar ochii lor simt mai bine mișcarea. Femeile sunt capabile să distingă mai bine micile diferențe de culoare, potrivit askthescientists.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot