Apa este un element esențial al vieții. Tot ceea ce este viu pe Pământ este susținut de acest lichid miraculos. Fără apă nimic nu ar exista, Terra ar fi un deșert continuu, fără pic de vegetație și fără nicio vietate. În rândurile de mai jos, redactorii shtiu.ro vă vor prezenta mai multe lucruri interesante despre apă pe care puțini le știu.
Curiozități despre apă
Pe Terra, apa poate exista sub trei forme: lichidă, solidă (ghețari zăpadă) și gazoasă (aburi, vapori).
Nu multă lume știe, însă sunetul se propagă mai repede prin apă decât prin aer.
Fiecare persoană la naștere are corpul format aproximativ 80% din apă. Ulterior, după numai un an de zile, cantitatea de apă din organism scade la 65%.
Apa de pe Pământ este la fel cu cea de acum câteva milioane de ani. Ba mai mult, specialiștii susțin că apa de la robinet ar putea conține molecule băute de dinozauri.
Cercetătorii nu au o explicație încă, dar apa caldă îngheață mai repede decât apa rece. Totodată, apa caldă este mai ușoară decât apa rece.
O persoană nu poate trăi mai mult de o săptămână fără apă.
O persoană se poate intoxica cu apă. Fenomenul apare, în special, la sportivii de performanță, atunci când consumă foarte mult H2O, astfel se poate dilua aportul de sodiu și se pot provoca dezechilibre ale creierului.
Potrivit specialiștilor în sănătate, senzația de sete apare atunci când apa din organism scade cu 1%.
Pentru a beneficia de toate proprietățile sale benefice, omul ar trebui să consume apa la temperatura de 5 grade Celsius.
Terra este acoperită de apă în proporție de aproximativ 71%, însă doar 3% din aceasta este apă dulce și potabilă.
Ca un fapt inedit, pentru a produce 1 kilogram de carne de vită este nevoie de 15.000 de litri de apă.
Apa îmbuteliată expiră din cauza sticlei, și nu a conținutului.
Potrivit specialiștilor în domeniu, într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni ca gheață, aproximativ 2 săptămâni în lacuri și râuri și mai puțin de o săptămână în atmosferă.
Apa este „vinovată” pentru unul dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase fenomene meteo: curcubeul. Acesta apare atunci când razele soarelui se reflectă prin picăturile de apă din atmosferă.
Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din apa folosită într-o casă este utilizată numai în baie.
Specialiștii în nutriție recomandă consumarea de fructe și legume fiindcă o banană conține 75% apă, pepenele roşu are 95% apă, cel galben, 90%, perele au 93%, iar caisele şi piersicile, 87%. Roşiile sunt formate 90% din apă, castraveţii au 96%, iar vinetele, varza şi dovleceii au 93%, respectiv 92% şi 89% apă.
Cercetătorii susțin că este mai multă apă în atmosferă decât în toate râurile combinate de pe Planetă.
Datele statistice arată că o persoană sănătoasă consumă, pe parcursul unei vieți, aproximativ 35 de tone de apă.
Doctorii sustin că dacă bei un pahar cu apă înainte de a face baie ajută la menținerea unui ritm cardiac sănătos.
Cu cât altitudinea este mai mare cu atât apa fierbe mai repede. Acest lucru se întâmplă fiindcă scade presiunea atmosferică, iar atunci moleculele de apă se împrăștie mai ușor în aer. Cu fiecare 300 m peste nivelul mării, temperatura de fierbere a apei scade cu aproximativ 0,1 grade Celsius.
Nu multa lume știe însă un copac oferă aproximativ 265 de litri de apă prin evaporare.
Apa poate dizolva mai multe substanțe decât orice alt lichid, inclusiv acid sulfuric.
Apa este un lichid inodor, insipid și incolor.
Formula chimică a apei este H2O, fiindcă este formată din două elemente de hidrogen și unul de oxigen.
Oasele umane contin aproximativ 31% apă, iar creierul 78%.
În Univers, apa este a doua cea mai răspândită moleculă după hidrogenul gazos.
Pentru un organism sănătos specialiștii în sănătate recomandă consumul a 2 litri de apă pe zi.
Cea mai scumpă apă din lume se vinde în Los Angeles, iar prețul ei este de 90 de dolari o sticlă. Trebuie specificat că recipientul este acoperit cu cristale Swarovski.
Cea mai pură apă din lume se găsește în nordul Europei, în Finlanda, o țară cu o populație de peste 5 milioane de locuitori.
Cercetătorii au descoperit că cel mai mare nor de vapori de apă se găsește în jurul unei găuri negre, aflată la 12 miliarde de ani lumină de Pământ. Acolo există de 140 de bilioane de ori mai multă apă decât cea din toate oceanele lumii.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot