5 motive pentru care talibanii nu pot fi înfrânți

17.08.2021
5 motive pentru care talibanii nu pot fi înfrânți

A lupta împotriva afganilor și, mai apoi, a talibanilor s-a dovedit un eșec și pentru Imperiul Britanic (cel care a fost supus de Marea Britanie în urma a două războaie dar a recunoscut independența Emiratului în 1919) și pentru URSS (în 1979 URSS a invadat Emiratul în urma unei lovituri de stat și în 1988 rușii au retras trupele din Afganistan) și pentru Statele Unite ale Americii (cei care au invadat țara pe 7 octombrie 2001 și au părăsit-o în 2021). Totuși, de ce sunt talibanii atât de greu de înfrânt?

Talibanii controlează două treimi din Afganistan

De când forțele conduse de Statele Unite ale Americii și-au început retragerea din Afganistan, talibanii au câștigat teren într-un ritm uimitor. Insurgenții au pus mâna pe jumătate din cele 34 de capitale de provincie ale țării, inclusiv pe al doilea și al treilea oraș ca mărime, iar acum controlează două treimi din întreaga țară. Și, de puțină vreme, au intrat în Kabul.

Talibanii au idei fixe pe care le pun înaintea propriei vieți

Forța ideilor este cel mai important lucru pe care-l au talibanii. Aceștia se ghidează după legea Sharia, cea care nu acceptă politica sau partidele politice. Jihadul este legea talibanilor și și-au propus să traăiască asemeni Profetului acum 1400 de ani.

Instituțiile statului sunt corupte și dezorganizate

Mulți soldați și polițiști sunt detașați în zone îndepărtate de casele lor, cu care nu au nicio legătură, iar unii aleg să-și abandoneze posturile și să se întoarcă acasă pentru a-și apăra familiile. Există, de asemenea, o lipsă generalizată de credință în guvern, oficialii din toată țara declarând că nu vor lupta pentru a apăra guvernul președintelui Ashraf Ghani.

Talibanii nu au nimic de pierdut și sunt curajoși

Potrivit presei internaționale, centrul SUA de Combatere a Terorismului din West Point estimează că talibanii au 60.000 de luptători de bază și susținători suplimentari care ar putea crește acest număr la 200.000.

De cealaltă parte, forțele afgane sunt suprasolicitate, iar rapoartele spun că talibanii au doborât avioane ale forțelor aeriene și au asasinat piloți, care aveau adesea ani de pregătire și sunt dificil de înlocuit.

Forțele afgane, o glumă proastă

Forțele afgane ar trebui să aibă avantajul numărului, al finanțării și al armelor. Problema nu constă în instruirea sau echipamentele oferite Afganistanului, ci în gestionarea defectuoasă locală, corupție și soldații demoralizați, cărora le lipsește adesea voința de a lupta. Se pare că poliția afgană nu a fost plătită de luni de zile de către Ministerul de Interne și același lucru este valabil și pentru Ministerul Apărării, notează businessinsider.com.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot