5G. Ce este tehnologia 5G și cum funcționează?

06.03.2019
5G. Ce este tehnologia 5G și cum funcționează?

5G este cea mai modernă tehnologie de internet mobil la nivel global. Spre deosebire de 4G, aceasta are viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, o acoperire mult mai largă şi conexiuni mult mai stabile. Cu ce ne ajută, totuși, tehnologia 5G?

Ce este tehnologia 5G

De tehnologia 5G nu vor beneficia doar telefoanele mobile, ci și mașinile inteligente, diferite aparate așa cum sunt televizoarele sau frigiderele, realitatea virtuală sau dispozitivele IoT (Internet of Things, contectarea mai multor deviceuri prin Internet). În prezent, 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps, în timp ce 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps, adică de 10 ori mai mare. 5G va facilita procesul de instalare, conexiunea va fi mult mai stabilă și conexiunea wireless va fi la fel de performantă precum cea prin cablu.

De ce tehnologia Bluetooth se numește „Dinte albastru”?

Pe românește, orice operațiune pe care o facem acum cu smartphoneul, o vom putea face mai repede și mai bine cu ajutorul tehnologiei 5G. Multe persoane consideră că 5G va fi tehnologia pe care se vor baza vehiculele autonome întrucât vor putea comunica între ele în timp real.

De tehnologia 5G ne vom putea bucura începând cu 2020, dar testele au început deja. Orange, Samsung și Vodafone au efectuat diferite teste în țări dezvoltate din Occident. Compania Ooredoo din Qatar afirmă că deja a lansat un serviciu comercial 5G, în timp ce Coreea de Sud îl va lansa anul viitor.

Din păcate, oricât de mare va fi acoperirea, este greu de crezut că 5G va funcționa la parametri normali în zonele rurale, având aceeași problemă precum 4G. În principiu, 5G se va adresa zonelor urbane cu o densitate mult peste medie.

iPhone. De la ce vine i-ul din denumirea iPhone?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot