Pe data de 26 aprilie 1986 a avut loc explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, provocând cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității. Norul radioactiv a fost dus de vânt în direcţia nord-vest peste Bielorusia şi peste țările baltice, dar acesta a ajuns şi la noi în țară, afectând populaţia și solul. Au trecut mai bine de 38 de ani de la accident și urmele încă se văd. Totuși, sunt și plante care rezistă în acest mediu toxic.
Oamenii de știință au descoperit un supraviețuitor mai puțin obișnuit: o ciupercă neagră rezistentă numită Cladosporium sphaerospermum. După dezastrul de la Cernobîl, oamenii de știință au observat pete de excrescențe înnegrite pe pereții reactorului nr. 4: era vorba despre ciuperci care păreau să prospere acolo unde radiația era cea mai mare, scrie forbes.com.
Această ciupercă s-a adaptat la un nivel de radiație care ar fi letal pentru majoritatea formelor de viață. Și mai fascinantă la această ciupercă este capacitatea sa de a se „hrăni” cu radiații, folosindu-le ca sursă de energie, similar modului în care plantele folosesc lumina solară pentru fotosinteză.
Cercetările amănunțite au arătat că C. sphaerospermum și alte câteva specii de ciuperci negre, precum dermatita Wangiella și Cryptococcus neoformans, produceau melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii umane. Cu toate acestea, la aceste ciuperci, melanina a servit unui alt scop: a absorbit radiația, care a fost apoi convertită în energie utilizabilă, permițându-le ciupercilor să crească în zonele cu expunere radioactivă intensă.
Această plantă arată că viața poate să apară în unele dintre cele mai extreme și ostile locuri de pe planetă.
Cu toate că zona este contaminată cu material radioactiv, există aproximativ 5 milioane de persoane care locuiesc în apropiere de Cernobîl. Mulți oameni au dorit să profite de avantajele compensatorii oferite de Guvernul de la Kiev. Totuși, nimeni nu stă atât de aproape de locul exploziei.
Ca urmare a scurgerii de radiații, după explozie, pădurea din apropiere are o tentă roșie și a fost numită „Pădurea Roșie”. Aceasta se află la 10 km de centrala de la Cernobîl. După dezastrul nuclear, copacii au fost dărâmați și îngropați, iar tranșeele au fost acoperite cu nisip și s-au plantat pini. În prezent, Pădurea Roșie este cea mai contaminată zonă din lume.