Când vine vorba de legende lumea este fascinată. Povestea lui Terente, celebrul tâlhar, care a terorizat România în anii ’20 face furori și în ziua de astăzi. Conform zvonurilor de la acea vreme, în special cele venite din partea femeilor, se pare că Terente ar fi fost chipeș și foarte viril. Aceste calități le-au dat pe spate pe doamne și domnișoare vremii și la propriu și la figurat.
Terente, care mai era cunoscut și sub numele de Regele Bălților, a comis o serie de crime, fiind considerat versiunea românească a celebrului Jack Spintecătorul. Cu toate acestea, o mare parte a populației l-a perceput ca pe un personaj simpatic, iar femeile erau fascinate de zvonurile privind potența sexuală a acestuia.
Între anii 1924-1927 a apărut o adevărată isterie în jurul lui Terente. Tot ce se spunea despre acesta era la superlativ, iar astfel au apărut ciorapi de damă, chiloţi şi pălăriile „marca” Terente, s-au scris romane traduse în străinătate şi au apărut zeci de articole în presa internaţională.
Numele real al lui Terente a fost Ştefan Vasili. Nici în ziua de astăzi nu se știe exact unde s-a născut acesta. Potrivit unor biografi, banditul ar fi venit pe lume în anul 1895, în satul Carcaliu din Tulcea, însă alții cred că s-ar fi născut, de fapt, în localitatea Baldovineşti din Brăila. Un lucru pare a fi destul de clar, indiferent unde s-a născut, acesta a fost un bărbat frumos, iar toate femeile din sat îl doreau.
Terente s-a căsătorit la 20 de ani cu Ustinia, o fată din sat cu care a avut patru copii. În 1916, acesta a efectuat stagiul militar în Marina Militară și a luptat în Primul Război Mondial (1914-1918). Pe front, acesta a văzut cum fratele lui mai mare a fost ucis. Viața nu a fost mai ușoară pentru Terente nici când s-a întors acasă. Doi dintre copiii săi au murit înecați și nu au mai fost găsiți, iar la două zile soția îi decedează din cauza ciumei. La scurt timp și ceilalți doi copii își pierd viața tot din cauza ciumei.
Răpus de durere, Terente se refugiază în băutură unde îl are ca partener de pahar pe Akim Parfenie. Acesta îl convinge pe viitorul bandit să-şi refacă viaţa şi să o ia de soţie pe Arina. Sora acesteia, Rahila, îi cade cu tronc și Terente și pune la cale un plan să îl cucerească. Aceasta o convinge pe soția viitorului tâlhar să se întâlnească cu un fost prieten și îi spune lui Terente unde se află cei doi. Astfel, Terente, furios de presupusa infidelitate a consoartei sale o înjunghie fără să ezite.
Cu toate acestea, soția sa scapă cu viață, iar Terente este închis și acuzat de tentativă de omor. Surprinzător, acesta reușește să evadeze din închisoare cu ajutorul unui gardian și în felul acesta apare pentru prima dată în paginile ziarelor. „Ediţie specială, ediţie specială! A evadat Terente! Terente, senzaţii, violenţe!”, au titrat ziarele vremii.
De aici încolo, Terente începe să comită mici infracțiuni și este prins iar și băgat la carceră, de unde evadează din nou ajutat de o femeie pe nume Didina. Trebuie specificat că acesta nu a mai revenit la soția sa și și-a stabilit cartierul general de bandit în Balta Brăilei, ascunzătoarea sa fiind situată în insula Fundu Mare.
Terente formează o bandă de tâlhari cu Ştefan Petrof şi Ion Lavrinte, cu care jefuieşte vasele de mărfuri de pe Dunăre şi bărcile pescarilor. Conform legendei, acesta ar fi împărțit din prada câștigată cu săracii din Balta Brăilei, fiind văzut ca un haiduc.
În 1924 comite primul omor. Ucide un şef de post care o curta pe iubita lui, Didina. În 1924, Terente împreună cu banda sa răpesc două fete: Netty Herovici de 17 ani și Sylvia Bernescu de 22 de ani. Presa de la acea vreme este împărțită, iar unele ziare scriu că fetele au fost maltratate și violate de bărbați, în timp ce altele relatează că domnișoarele au fost tratate regește. După răpirea celor două tinere, autorităţile au pus pe capul lui Terente o recompensă de 200.000 de lei.