Conform cercetătorilor, Africa ar putea fi împărțită în două prin formarea unui nou ocean în viitorul îndepărtat. Ce va duce la această amplă modificare geografică?
În anul 2005 s-a format un rift de 56 de kilometri în deșertul Eriopiei. Conform specialiștilor în geologie, acesta va duce într-un final la crearea unei noi mări. Ruptura a fost determinată de procesele tectonice care au loc pe fundul oceanului. Riftul a fost identificat pe marginea a trei plăci tectonice care s-au îndepărtat deja de ceva timp. Apariția fisurii a coincis cu o serie de cutremure și cu erupția vulcanului Dabbahu, lucru care a dus la apariția mai multor fisuri mici.
Peste milioane de ani, două secțiuni majore ale continentului se vor despărți, ceea ce ar putea duce la crearea unui nou corp de apă. Placa arabă se îndepărtează de placa africană cu aproximativ 2,5 cm pe an. Acest lucru ar însemna că țările fără ieșire la mare, precum Uganda și Zambia, ar putea avea kilometri de linii de coastă în câteva milioane de ani.
„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde puteți studia modul în care un rift continental devine un rift oceanic”, a explicat Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds.
„Pe măsură ce obținem din ce în ce mai multe măsurători pentru GPS, ne putem face o idee mult mai bună despre ceea ce se întâmplă”, a remarcat potrivit marca.com Ken Macdonald, geofizician marin și profesor emerit la Universitatea din California.
Separarea continentului african va avea loc în aproximativ 50 de milioane de ani, când patru țări din Cornul Africii – Somalia, jumătate din Etiopia, Kenya și Tanzania – se vor desprinde de Africa, pentru a forma un continent nou. Acesta va fi cel mai mic continent de pe Terra. Malurile celor două continente vor fi separate de un ocean/mare.