Ai voie să conduci în poligon dacă nu ai permis?

de: Sorin Florea
07 09. 2020
poligon

Toate persoanele care visează să aibă un permis de conducere își doresc o mașină proprie. În felul acesta, scapă de transportul în comun și au o oarecare libertate, putând circula pe drumurile publice după propriul program stabilit.

Ai voie să conduci în poligon dacă nu ai permis?

Pentru a obține un permis de conducere trebuie respectate anumite reguli, iar în principal trebuie făcută practică cu mașina. Unul dintre locurile unde persoanele pot învăța să manevreze un autovehicul este poligonul. Fiecare municipiu are astfel de locuri, în unele accesul este gratuit, iar în altele accesul se face contracost.

Poligonul este drum public sau nu?

Poligonul este locul unde persoanele care vor să aibă un permis de conducere învață să manevreze o mașină. Poligonul nu este considerat drum public dacă are niște reguli clare și este este delimitat cu o barieră sau o poartă.

Dacă poligonul este închis circulației publice, eventual cu o barieră, nu este drum public și în acest caz poate să conducă oricine, fie că are sau nu permis. Oricine poate să facă ce vrea, atâta timp cât poligonul este prevăzut cu poartă/barieră și are un regulament de ordine interioară, a declarat un polițist pentru auto-bild.ro.

Trebuie specificat că dacă are loc un accident în poligon se aplică regulile Codului Rutier, doar dacă traseul este considerat drum public.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană pentru a obține permisul de conducere?

Potrivit Codului Rutier, o persoană poate obține permisul de conducere doar după ce îndeplinește vârsta de 18 ani, însă sunt unele autovehicule care pot fi conduse și de la vârsta de 16 ani, iar aici este vorba în principiu, de cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg.

Astfel, pentru a obține un carnet de conducere o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții, pe lângă vârsta minimă de 16 sau 18 ani:

  • să fie perfect sănătoasă din punct de vedere fizic și mental pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să prezinte dovada că a urmat cursuri, atât teoretice cât și practice, în unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să prezinte acte care dovedesc că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul;
  • să facă dovada faptului că nu a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Foto: Pexels.com