Ucraina este cea mai mare țară din Europa, dacă nu punem la calcul Rusia care se întinde și în Asia. Capitala Kiev este imensă și are multe obiective turistice, printre care și cea mai adâncă stație de metrou din lume, numită Arsenalna.
Arsenalna este o stație de metrou de pe linia Sviatoshynsko-Brovarska din Kiev. Aceasta este cea mai adâncă stație din lume, mergând în pământ până la 105,5 metri. Stația a fost construită astfel datorită zonei geografice, fiindcă malul înalt al râului Nipru se ridică deasupra restului orașului. Trebuie precizat că design-ul stației de metrou este asemănător celor din Londra, care nu au o zonă principală.
Arsenalna a fost inaugurată pe 6 noiembrie 1960, fiind proiectată de arhitecți Natalia Șciukina, Ghenadi Granatkin și Stanislav Krușinski. Stația are pereții de marmură roz cu grătare de bronz, care prezintă lucrări de artă metalice, în interiorul portalurilor. La intrare, există un mic hol care este conectat direct la tunelul scării rulante. Călătoria de la suprafață până la metrou durează aproximativ 5 minute.
În afara portalurilor, aspectul stației de metrou este unul monocromatic. Tavanele boltite tencuite, pereții cu gresie ceramică și stâlpii de marmură sunt toate de culoare albă. O mare lucrare de artă sculpturală care înfățișează evenimente revoluționare, care au avut loc în fabrica Arsenal în 1918, a îmbrăcat peretele holului principal până când a fost îndepărtată la începutul anilor 1990.
Stația a fost denumită astfel după fabrica de armament Arsenal din Kiev, care se găsește la câteva sute de metri de gura de metrou. Totodată, în oraș se găsește și o echipă de fotbal cu același nume. În anul 2020 stația de metrou a intrat într-un proces de modernizare, fiind redeschisă în septembrie 2021.
Arsenalna din Kiev este cea mai adâncă stație de metrou din lume. Aceasta este situată la o adâncime de 105 de metri și a fost construită în anul 1960 cu scop militar. Motivul? Amenințarea statelor puternice cu bombele nucleare. Astfel, autoritățile din Ucraina au dorit să-și protejeze cetățenii în eventualitatea unui conflict nuclear.
https://www.youtube.com/watch?v=-RQagKCPSa0
Turiștii care ajung în zonă, trebuie să știe că, pot vedea la suprafață celebra Pecerska Lavra, mănăstirea-simbol a Kievului, dar și parcurile eroilor de pe malul înalt al Niprului. Totodată, în apropiere se găsește și hotelul cilindric Salyut, construit în anii ‘80 în stilul sovietic.
Foto: Shtiu.ro și Wikipedia.org