Alexei Navalnîi, ultimul mort de pe lista neagră a lui Putin. 7 critici ai lui Vladimir Putin care au murit violent sau în condiții suspecte

16.02.2024
Alexei Navalnîi, ultimul mort de pe lista neagră a lui Putin. 7 critici ai lui Vladimir Putin care au murit violent sau în condiții suspecte

Alexei Navalnîi, politicianul rus de opoziție și critic al lui Vladimir Putin, a murit într-o colonie penitenciară. Anunțul a fost făcut de Departamentul Serviciului Federal Penitenciar, citat de presa de stat rusească. Alexei Navalnîi avea 47 de ani și este ultima victimă a unei lungi liste de opozanți ai lui Vladimir Putin.

Boris Nemtsov, executat pe stradă în 2015

Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțin, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia. Elțin l-a avut în vedere pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă s-a hotărât pentru Vladimir Putin. Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

Nemstov a condus mitinguri masive de stradă în semn de protest față de rezultatele alegerilor parlamentare din 2011 și a scris rapoarte despre corupția oficială. El a fost, de asemenea, arestat de mai multe ori, în timp ce Kremlinul a reprimat mitingurile opoziției.

În februarie 2015, la doar câteva ore după ce a îndemnat publicul să se alăture unui marș împotriva implicării militare a Rusiei în Ucraina, Nemțov a fost împușcat de patru ori în spate de un atacator necunoscut în vederea Kremlinului. Putin a preluat „controlul personal” asupra anchetei privind uciderea lui Nemțov, dar criminalul rămâne în libertate.

Boris Berezovsky a decedat în condiții suspecte

Boris Berezovsky a fost un influent om de afaceri rus. Despre acesta s-a spus că a jucat un rol esențial în ascensiunea lui Putin la putere. Ulterior, nu a putut să-și exercite influența sub noul președinte pe care îl sperase. Berezovsky a fost nevoit să se autoexileze în Regatul Unit, de unde i-a declarat război lui Vladimir Putin.

În 2013, Berezovsky a fost găsit mort într-o baie încuiată a casei sale din Regatul Unit, cu un laț în jurul gâtului, în ceea ce inițial a fost considerată o sinucidere. Cu toate acestea, medicul legist nu a putut stabili cauza morții. Avea 67 de ani.

Jurnaliștii Stanislav Markelov și Anastasia Baburova, 2009

Markelov a fost un avocat pentru drepturile omului, cunoscut pentru că a reprezentat civilii ceceni în cazurile legate de drepturile omului din nou în armata rusă. Acesta a reprezentat, de asemenea, jurnalişti care s-au găsit în probleme legale după ce au scris articole critice la adresa lui Putin, inclusiv pe reporterul Novaya Gazeta Anna Politkovskaya, care a fost ucis în 2006.

Markelov a fost împuşcat de un bărbat înarmat mascat în apropiere de Kremlin. Anastasia Baburova, de asemenea jurnalistă de la Novaya Gazeta, a fost împușcată mortal în timp ce încerca să-l ajute. Autoritățile ruse au spus că în spatele crimelor s-a aflat un grup neo-nazist, iar doi membri au fost condamnați pentru decese.

Avocatul Serghei Magnitsky, ucis în bătaie

Avocatul Serghei Magnitsky a murit în custodia poliției în noiembrie 2009, după ce ar fi fost bătut cu brutalitate iar apoi i s-a refuzat îngrijirea medicală. A lucrat pentru omul de afaceri britanic-american William Browder pentru a investiga un caz masiv de fraudă fiscală. Magnitsky ar fi fost arestat după ce a descoperit dovezi care arătau că în spatele fraudei se aflau oficiali de poliție. În 2012, Magnitsky a fost condamnat postum pentru evaziune fiscală, iar Browder a făcut lobby la Guvernul SUA pentru a impune sancțiuni celor care aveau legătură cu moartea sa.

Anna Politkovskaya împușcată în lift

În 2006, Anna Politkovskaya, reporter la Novaia Gazeta, publica lucrarea „Rusia lui Putin”. Aceasta a avut curajul să-l acuze pe Putin că „a transformat Rusia într-un stat polițienesc”. Jurnalista a fost împușcată la o distanță mică într-un lift din blocul în care locuia. Pe 7 octombrie. Fix de ziua lui Vladimir Putin.

Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea ei, dar judecătorul a admis faptul că a fost „o crimă la comandă”. Se pare că onorariul plătit pentru a o ucide pe Politkovskaya a fost de 150.000 de dolari.

Putin a negat orice implicare a Kremlinului în uciderea lui Politkovskaya, spunând că „moartea ei în sine este mai dăunătoare pentru autoritățile actuale atât din Rusia, cât și din Republica Cecenă… decât activitățile ei”, scrie washingtonpost.com.

Alexander Litvinenko, otrăvit în holul unui hotel

Alexander Litvinenko cetăţean britanic fost agent al Serviciilor Secrete Ruse şi ofiţer KGB, opozant al lui Vladimir Putin, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu la Millennium Hotel din Londra.

O anchetă britanică a scos la iveală faptul că Litvinenko a fost otrăvit de agenții ruși Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, care acționau la ordine. Rusia a refuzat să-i extrădeze, iar în 2015 președintele rus i-a acordat lui Lugovoi o medalie pentru „servicii aduse patriei”. În 2022, Dmitri Kovtun a murit de Covid-19.

Alexei Navalnîi, ultimul nume greu de pe lista neagră a lui Vladimir Putin

Alexei Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Vladimir Putin. Navalnîi unul dintre cei mai vizibili și persistenți critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare situată la aproximativ 65 de kilometri nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani sub „regim special”. Într-un videoclip din închisoare publicat în ianuarie, apăruse slab și cu capul ras.

În anul 2013 acesta a obținut 27% din voturi într-o cursă pentru funcția de primar al Moscovei, în alegeri despre care puțini credeau că sunt libere sau corecte.

Putin si Alexei Navalnîi

Otrăvit în 2020, s-a întors în Rusia. Pentru ultima oară

În anul 2020, Navalnîi a intrat în comă după ce fusese otrăvit cu agentul neurochimic noviciok de către Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) și a fost evacuat în Germania pentru tratament. S-a recuperat și s-a întors în Rusia, în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru o încălcare a condițiilor de eliberare condiționată și condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea care ar totaliza mai mult de 30 de ani.

„Nu mă tem. Știu că am dreptate” (Alexei Navalnîi)

Alexei Navalnîi era căsătorit cu Iulia Navalnaia. Cei doi aveau împreună doi copii. Acesta a murit cu o lună înainte de alegerile din Rusia. Întrebat acum ceva vreme de implicare în tentativa de asasinare prin otrăvire a lui Navalnîi, Putin ar fi răspuns imperturbabil: „Dacă ar fi vrut să-l otrăvească (serviciile de spionaj rusești) atunci probabil că ar fi terminat treaba”, scrie republica.ro.

„Dacă noi aveam de gând să-l omorâm, îl omoram”. (Vladimir Putin)

Foto: thetimes.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot