Alimentele din magazine care te pot îmbolnăvi
Lumea s-a schimbat mult în ultimii ani. Tot mai mulți români aleg să mănânce în oraș, la restaurant, sau își cumpără de la supermarketuri mâncăruri semipreparate sau chiar gătite deja. Din păcate, unele produse alimentare ne pot îmbolnăvi, deoarece se contaminează cu bacterii încă din magazine. Dar care sunt acestea?
Ce produse alimentare ne pot îmbolnăvi?
Specialiștii în alimentație publică atrag atenția că unele produse alimentare trebuie evitate în a fi cumpărate. Ceea ce este prezentat ca produs sănătos ar putea fi de fapt contaminat cu tot felul de bacterii. Potrivit Food and Drug Administration, în Statele Unite ale Americii peste 100.000 de persoane vor fi spitalizate într-un an din cauza unei boli de origine alimentară, iar dintre acestea 3.000 vor deceda.
Situația este una complicată, mai ales la noi unde standardele igienii alimentare nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe. Iată, așadar, ce produse să evitați să cumpărați de la supermarketuri:
Fructele pretăiate. Nu este indicat să cumpărați fructe pretăiate, fiindcă cei care le manevrează nu respectă cu strictețe igiena alimentară și produsele vor dezvolta bacterii încă de la raft. Experții atrag atenția că aceste fructe dezvoltă patogeni chiar și atunci când nu sunt stricate la interior.
Alimentele gătite. Mâncărurile gătite din supermarket reprezintă și ele un pericol pentru sănătatea umană. Acestea sunt ținute fie la cald, fie la rece, în funcție de preparatul culinar, și sunt destinate a fi consumate imediat. Analizele de laborator au arătat că dacă aceste alimente stau în aceste zone mai mult de două ore pot dezvolta tot felul de bacterii.
Salata la pungă. Experții în sănătate alimentară susțin că ambalarea acestor produse nu respectă toate standardele de igienă. Ca atare, sunt foarte multe focare de E. coli și listeria.
Produsele alimentare de la tejghea. Carnea de pui cumpărată de la magazinele mici sau carnea tocată este bine să fie evitată, deoarece cei mai mulți angajați nu respectă standardele impuse de stat în privința igienei alimentare. Ba mai mult, unii dintre ei se pot prezenta la serviciu bolnavi și pot contamina alimentele cu tot felul de bacterii.
În loc să cumpere de la tejgheaua de delicatese, Darin Detwiler, președintele Programului de siguranță alimentară al Asociației Naționale pentru Sănătatea Mediului din Statele Unite ale Americii, recomandă ca oamenii să achiziționeze pachete etichetate cu numele companiei, datele și codurile de lot și să pregătească alimentele de delicatese acasă, potrivit huffpost.com.
Foto: Depositphotos.com