Am fost țara sturionilor! Imagini epice cu „monștri” capturați în Delta Dunării

17.10.2024
Am fost țara sturionilor! Imagini epice cu „monștri” capturați în Delta Dunării

Au fost vremuri în care România dădea ora exactă în Europa la captura de sturioni. Un reportaj realizat în anul 1962 de o echipă de jurnaliști britanici în Delta Dunării vorbește despre caviarul românesc produs de sturionii pescuiți.

România, paradisul caviarului

Caviarul este apreciat din cele mai vechi timpuri. În Imperiul Roman, o cantitate mică de icre negre valora cât 100 de oi. De exemplu, în Rusia, Țarul Nicolae al II-lea permitea pescarilor să-și plătească taxele în caviar.

Au existat vremuri în care în Delta Dunării cavierul se mânca cu lingura. La propriu. Tocmai de aceea, o echipă de jurnaliști britanici a vizitat Delta Dunării în anul 1962 pentru a realiza un documentar inedit.

„Acesta este o altă parte a frumuseții naturii. Aici omul pare să fie intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România unde râul întâlnește Marea Neagră”, se specifica în documentar.

Cei care prezentau imaginile mai spuneau: „Dunărea însăși este ideea de paradis a fiecărui pescar. Sunt atât de multe știuci, bibani, crapi și alte specii, încât pescari se adună aici și pescuiesc alături de profesioniști. Dar numai în Deltă se găsesc peștii cu adevărat mari, pentru care sunt necesare aceste cârlige”.

„Din aeroportul din București, caviarul proaspăt, împreună cu alte delicatese din Deltă, precum picioarele de borască, este dus în toate părțile lumii pentru a adăuga strălucire și glamour vieții noastre de zi cu zi. Și oferind, fie că apreciezi sau nu aceste produse, acel sentiment de milionar”, se încheie reportajul cu pricina.

România a recoltat 455 de tone de sturion în 1920

Înregistrările capturilor de sturioni din România datează din 1920, an în care s-au recoltat 455 tone de sturioni. Recordul de captură s-a înregistrat în anul 1939: 1.144 tone de sturioni. Capturile din România au scăzut dramatic după mijlocul anilor ’70, când au fost construite hidrocentralele de pe Dunăre.

Liderii comuniști adorau caviarul

În anii 70′-80′, în perioada de glorie a comunismului, partidul a luat hotărârea să construiască o fabrică la Vâlcov, care să producă și să exporte icre negre. În anii 90′, un restaurant din New York servea caviar care provenea din micul sat din Delta Dunării. După căderea comunismului, compania privată care a preluat producția a revândut-o unei firme din Hamburg. Noua firmă a vândut caviar din Delta Dunării, spunând că este din Iran din Marea Caspică.

Sturionul și, evident, caviarul au fost considerate delicatese de mai mari Partidului Comunist și de fiecare dată când aceștia ajungeau în zonă doreau să guste aceste produse. Între timp, caviarul și sturionii din România pescuiți în Marea Neagră sunt acum doar amintiri ale unor vremuri apuse.

Ce este caviarul?

Caviarul sunt icre negre ce provin de la sturioni. Prin sărare, icrele negre devin caviar. Cu cât specia de sturion de la care provin icrele este mai rară, cu atât caviarul este mai scump. De altfel, raritatea este cel mai important factor al prețului unui caviar. Cu cât produsul se obține mai dificil, cu atât acesta este consumat doar de milionari. De exemplu, păstruga este un pește care face icre o dată la șapte ani. Cele mai bune icre de păstrugă sunt recoltate între 8 şi 22 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat | VIDEO
Fabuloasa poveste a primei dezbateri prezidențiale din istorie: Kennedy vs Nixon. Kennedy i-a luat fața adversarului pentru că s-a machiat ...
Prima dezbatere prezidențială televizată a avut loc în anul 1960. Protagoniști? Americanii Richard Nixon și John F. Kennedy. Peste 66 de milioane de oameni aveau să urmărească „duelul”... citește tot
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot