Ani care au schimbat omenirea. Anul 1

30.03.2023
Ani care au schimbat omenirea. Anul 1

Istoria omenirii este plină de evenimente marcante. Fie că vorbim despre apariția religiei, dezvoltarea motorului cu abur sau primul zbor, evoluția lumii se bazează pe anumite perioade. Pentru a ajunge la 2023, anul de glorie în care ne aflăm, numărătoarea a început din, poate, una dintre cele mai importante perioade. Care sunt cele mai importante evenimente petrecute în Anul 1?

Ce semnifică Anul 1?

Anul 1

Anul 1 este primul din epica calendaristică AD (Anno Domini). Totodată este primul an al erei comune, din mileniul 1, secolul 1 al erei creștine. În respectiva perioadă, anul 1 era cunoscut ca Anul Consulatului lui Cezare și Paullus, numit după consulii romani Caius Case și Luciuc Aemilius Paullus.

Denumirea AD 1 a început să fie utilizată în mod constant încă din perioada medievală, când această epocă calendaristică a devenit predominantă în Europa. Acesta este începutul erei creștine și se păstrează în prezent, iar viitorul va fi probabil tot în această ordine.

Anul precedent este 1 î.Hr, astfel că anul 0 (zero) nu există în schema calendaristică.

Cel mai important eveniment al anului 1 este reprezentat de Mântuitorul Iisus Hristos. Data nașterii lui Iisus nu este menționată în evanghelii sau altă sursă istorică, dar majoritatea celor care au studiat Biblia au acceptat data de naștere între 6 î.Hr. și 4 î.Hr, anul în care a murit Regele Irod.

Datarea tradițională creștină a datei de naștere a lui Iisus Hristos a fost 25 decembrie, o dată afirmată și de Papa Iulius I în anul 350 d.Hr. Ziua și anotimpul au fost estimate prin diverse motive, printre care descrierea păstorilor care vegheau oile.

Alte evenimente importante ale primului an creștin

În Imperiul Roman, Tiberius, din ordinul Împăratului Augustus stopează celebrele revolte din teritoriile Germaniei. Augustus a fost primul Împărat al Imperiului Roman, care a condus din anul 27 î.Hr, până în anul 14 d.Hr.

Celebrul filosof chinez, Confucius, primește primul său titlu regal. Confucius este considerat primul profesor din China care a dorit să ofere educație la scară largă. Acesta a jucat un rol esențial în stabilirea artei de a preda ca vocație. Totodată, viața lui s-a bazat pe crearea standardelor etice, morale și sociale care stau la baza unui mod de viață cunoscut sub numele de confucianism.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot