Aniversările căsătoriei! Când este „Nunta de bumbac”, dar cea de „Cristal”? Vezi ce sărbătorești periodic!
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om este, cu siguranță, căsătoria. În ciuda faptului că tot mai multe cupluri se despart destul de repede și instituția căsătoriei și-a pierdut din importanță, sunt și parteneri care trăiesc ani buni unul lângă celălalt. Tocmai de aceea, există o serie de aniversări, de la „Nuntă de bumbac” la un an de căsătorie, până la „Nunta de aur” care se sărbătorește la 50 de ani de mariaj. Site-ul shtiu.ro îți prezintă toate aniversările căsătoriei.
Care sunt aniversările „căsătoriei”?
Aniversările căsătoriei sunt sărbătorite pentru a marca și celebra dragostea, angajamentul și legătura dintre parteneri pe parcursul vieții lor împreună.
Întrucât viața de cuplu vine cu multe provocări, sărbătorirea unei aniversări de căsătorie este o recunoaștere a eforturilor comune pentru a menține relația puternică și sănătoasă.
Cele mai importante aniversări sunt „Nunta de bumbac” sărbătorită la un an, „Nunta de Cositor” sărbătorită la 10 ani de căsnicie, „Nunta de Porțelan” sărbătorită la 20 de ani de căsnicie, cea de Perlă sărbătorită la 20 de ani de mariaj, „nunta de Smarald” aniversată la 40 de ani și cea de Aur sărbătorită la 50 de ani. Sunt puține cuplurile care ajung să sărbătorească „Nunta de Diamant” (60 de ani), „Nunta de Platină” (70 de ani), „Nunta de Alabastru” (80 de ani) și „Nunta de Stejar” (90 de ani).
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
O casă de piatră este considerată rezistentă în fața intemperiilor și timpului, iar căsătoria ar trebui să fie la fel de solidă și să reziste în fața provocărilor vieții.
De unde vine expresia „Casă de piatră”?
Ei bine, în trecut, exista o tradiție populară potrivit căreia mirii chiar aruncau bucăți de piatră pe acoperișul casei lor nou construite, simbolizând astfel dorința de a-și întemeia căminul pe o bază solidă și stabilă. Această tradiție nu se mai păstrează astăzi, dar expresia a dăinuit peste veacuri.
De altfel, expresia nu se referă numai la sensul principal al pietrei, ci și la cel metaforic: piatra înseamnă duritate, trăinicie, putere, ocrotire.
Pietrele, dătătoare de copii
În multe dintre popoare în timpurile vechi, exista convingerea că anumite pietre erau dătătoare de ploaie (deci de belșug). În ziua nunții, mirii invocau pietrele aducătoare de ploaie pentru a avea parte de copii, pentru a le ocroti căminul, iar femeile le lipeau de trup ca să le aducă dragostea şi fecunditatea.
Piatra, semn de înțelepciune în Biblie
În tradiția biblică, piatra simbolizează fără doar și poate înțelepciunea. Iisus Hristos este cel care l-a numit pe unul dintre apostolii săi “Petru” (adică „piatră”/ „stâncă”/ „rocă”), în sensul puterii credinţei: “Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe Pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe Pământ va fi dezlegat și în ceruri.” (Evanghelia după Matei).
„Dragostea de sot si sotie este forta care uneste societatea”, Sfantul Ioan Gura de Aur