Apa naturală pe care noi o risipim, de cele mai multe, ori ar putea deveni mai prețioasă decât petrolul în următorii zeci de ani. Cercetările arată că peste un miliard de oameni trăiesc în zone fără surse suficiente de apă. Există teorii conform cărora apa va deveni cel mai valoros lichid de pe Terra. Până în anul 2025, circa 1,8 miliarde de oameni vor trăi în regiuni cu lipsă acută de apă.
Resursele de apă dulce sunt limitate pe Pământ. Doar 2,5% din apa care există pe Terra este dulce, necesară vieţii. În viitor, din cauza faptului că se reduc cantităţile de apă considerabil, lichidul indispensabil pentru viaţă ar putea deveni chiar mai preţios decât petrolul. Dacă acest lucru se va întâmpla, cea mai bogată țară din lume ar deveni Canada întrucât are cele mai multe resurse de apă.
De ce Marea Neagră se numește astfel? De unde vine denumirea de Marea Neagră?
Acoperind 9.984.670 km², suprafața Canadei este puțin mai mare decât a Europei și de mai mult de 40 de ori mai mare decât suprafața Marii Britanii. Râurile din Canada asigură aproape 9% din proviziile de apă din surse regenerabile la nivel mondial. Totodată, Canada se află pe locul al 3-lea în lume în ceea ce privește volumul de gheață, după Antarctica și Groenlanda.
Din cauza glaciațiunii extinse, Canada are mai mult de două milioane de lacuri. Din cele care se află numai pe teritoriul Canadei, mai mult de 31.000 au suprafața cuprinsă între 3 și 100 km², iar 563 au suprafața mai mare de 100 km².
În secolul al XX-lea, consumul de apă potabilă s-a triplat, iar populația planetei crește în continuare. Din păcate, societatea zilelor noastre irosește între 50% și 80% din apa menajera, când aceasta ar putea fi refolosită.
Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?
O cercetare recentă arată faptul că sunt șanse de până la 95% ca în următorii 100 de ani omenirea să treacă printr-un asemenea conflict. Cele mai vulnerabile regiuni de pe hartă și în care ar putea apărea astfel de conflicte includ fluviile Nil, Ganges-Brahmaputra, Indus, Tigris-Euphrates și Colorado.
Conform oamenilor de știință, de-a lungul istoriei au fost înregistrate la nivel global 551 de astfel de bătălii în care miza a fost apa. Niciunul însă în perioada modernă.
Foto: Pexels.com