Ar încăpea muntele Everest în Groapa Marianelor?

de: Sorin Florea
15 06. 2022
groapa-marianelor
Ar incapea muntele Everest in Groapa Marianelor?

La o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri est de Insulele Filipine se găsește Groapa Marianelor, considerat cel mai adânc punct din oceanul planetar. Zona are o adâncime de 11.022 de metri și a reprezentat mulți ani la rândul o curiozitate pentru oamenii de știință.

Groapa Marianelor a fost analizată de mai mulți cercetători, de-a lungul anilor, iar de fiecare dată s-a ajuns și mai adânc în ocean. Se poate observa că fiecare expediție s-a soldat cu alte măsurători. Explicația este una foarte simplă, și anume că groapa nu are un fund perfect plat pe cei câțiva zeci de kilometri lungime, ci prezintă numeroase denivelări.

În anul 2009, cercetătorii de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Falmouth (Massachussetts, SUA) au izbutit cea mai adâncă scufundare cu ajutorul unui vehicul robotizat fără pilot, denumit „Nereus”. Acesta a atins o adâncime de 10.902 de metri.

De cealaltă parte, muntele Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ. Potrivit specialiștilor, vârful atinge o înălțime de 8.848 de metri. Acesta se găsește în munții Himalaya din Nepal. Natura este atât de vitregă în această zonă încât avioanele nu zboară peste Everest. Aeronavele pot zbura la altitudini de până la 12.000-13.000 de metri, în timp ce unele pot atinge chiar dublul înălțimii Everestului, așa cum este cazul unui Boeing-747. Cu toate acestea, culoarele de zbor ale avioanelor comerciale nu trec pe deasupra Everestului deoarece munții creează o vreme de neiertat.

Ar putea intra muntele Everest în Groapa Marianelor?

Groapa Marianelor este o depresiune în formă de C pe fundul oceanului spre sudul Japoniei, lângă Guam. Cel mai adânc loc se numește Challenger Deep. Se estimează că are puțin peste 11.000 de metri adâncime. Muntele Everest, la 8.848 de metri înălțime, ar putea încăpea cu ușurință în interiorul celui mai adânc punct, Challenger Deep. Așadar, muntele Everest ar putea intra în Groapa Marianelor și ar mai rămâne, astfel, apă pe încă vreo 2.200 de metri deasupra vârfului.

Curiozități despre Groapa Marianelor

  • Aici există numeroase microorganisme și creaturi mici, printre care crustacee și amfipode. Creaturile descoperite în Groapa Marianelor sunt longevive, unele dintre ele având o durată de viață de peste o sută de ani.
  • Primele fotografii la mare adâncime au fost făcute în 2012 de celebrul regizor de film hollywoodian James Cameron. Aflat într-o expediție în Oceanul Pacific, cel care a regizat capodopore cinematografice ca Terminator, Avatar sau Titanic s-a scufundat la o adâncime de 10.900 metri și a reușit să facă primele poze din istoria vieții subacvatice a Groapei Marianelor.
  • Groapa Marianelor poartă titlul de Monument Național al SUA, fiind parte din tezaurul monumental maritim al acestei țări.
  • Deși este cel mai adânc punct de pe Terra, cercetătorii au descoperit aici o pungă de plastic, cea care era cunoscută drept bucata de plastic care a ajuns cel mai adânc în straturile planetei.

Foto: kanald.ro