„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

18.11.2022
„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

Matache Măcelaru a trăit în secolul al XIX-lea, supraviețuind Războiului de Independență al României din 1878, în urma căruia țara noastră și-a obținut independența față de Imperiul Otoman. Imediat, după acest eveniment, spiritul antreprenorial al lui Matache a ieșit la suprafață, numele său devenind ulterior un brand național. Iar Matache a fost un artist într-ale măcelăriei.

Prăvălia de carne a lui Matache Măcelaru

Matache Măcelaru, pe numele său Loloescu Matache, și-a deschis o prăvălie de carne, în anul 1879, la intersecția dintre Calea Griviței și Calea Buzești din București. Zona era una intens circulată și vestită pentru întâlnirile birjarilor și a comercianților care veneau din țară. Personajul nostru a ales să își deschidă afacerea în această parte a Bucureștiului, fiindcă acolo există o piață care atrăgea mulți oameni, numită Piața Mică, Piața Sfântul Ștefan sau Piața Cuibul cu Barză, însă niciuna dintre aceste denumiri nu a trecut testul timpului.

Matache Măcelaru și-a făcut cunoscută afacerea, în special, prin atitudinea lui jovială, dar și prin faptul că scotea un butuc în fața magazinului și secționa carnea în prezența clientului. În felul acesta, vorba despre măcelăria lui Matache s-a răspândit rapid, oamenii apreciind calitatea produselor sale, dar și mai mult caracterul său empatic, bărbatul fiind dispus de fiecare dată să asculte problemele celor care îi treceau pragul magazinului.

Matache Măcelaru

În scurt timp Loloescu Matache a devenit un personaj cunoscut în tot Bucureștiul, măcelăria sa parcă fiind acolo de când lumea și pământul. Cu toate că nu a inventat vreun produs alimentar, Matache Măcelaru a devenit un brand național, fiind utilizat și în prezent.

Matache Măcelaru, un brand national

Loloescu Matache a murit în jurul anului 1900, însă renumele de Matache Măcelaru a continuat să existe. Autoritățile din București au fost și ele încântate de Matache Măcelaru, iar între 1887 și 1899 a fost ridicată în zonă Hala Matache Măcelaru. Această construcție a fost o operă arhitectonică deosebită a acelor vremuri, însă s-a degradat cu timpul și a fost demolată în timpul mandatului de primar al lui Sorin Oprescu.

Cu toate acestea, brandul de Matache Măcelaru a continuat să existe. În anul 2008, producătorul de mezeluri Principal Company a cumpărat renumele de Matache Măcelaru și l-a folosit la promovarea produselor din carne. Trei ani mai târziu compania a dat faliment, iar brandul a fost achiziţionat de firma Cris-Tim.

Foto: facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot