Vorbirea corectă a limbii române nu este un lucru simplu. Foarte multe cuvinte sunt împrumutate din alte limbi, iar în limbajul colocvial mulți termeni sunt folosiți având o formă greșită. De vină s-ar putea spune că este gura poporului, care a folosit în viața de zi cu zi varianta greșită a multor cuvinte în locul celei corecte. Așa este și cazul adverbului de timp atuncea/atunci.
Cum este corect: atuncea sau atunci?
O vorbă din popor spune că nu este bine să te complici și să vorbești simplu, fiindcă ai mai multe șanse să vorbești corect. Însă, cu cât este mai simplu, cu atât poate fi mai complicat pentru unii. Ciudat, nu-i așa? Foarte mulți oameni aleg să folosească, în conversațiile de zi cu zi, adverbul de timp „atuncea”, dar trebuie precizat că această variantă este greșită și FORMA CORECTĂ este ATUNCI!
Cuvântul provine din latinescul „ad-tuncce” și, cu toate că, varianta greșită este mai aproape de forma inițială forma corectă rămâne tot „atunci”.
Iată cum poate fi folosit adverbul „atunci”:
Pentru a exprima un anumit moment, din trecut sau din viitor (niciodată prezent). De exemplu: Mâine o să iau salariul, până atunci o să mă abțin de la cumpărături. Săptămâna trecută am fost la munte, până atunci am muncit din greu la serviciu.
Poate fi utilizat ca element de legătură între propoziții. De exemplu: L-am văzut pe vecin când a ajuns acasă și atunci l-am chemat la mine.
Poate fi folosit ca element corelativ (dacă… atunci) al unei propoziţii condiţionale. De exemplu: Dacă nu ai minții, atunci aș fi de acord.
Poate fi utilizat ca element corelativ (de vreme ce/din moment ce… atunci) al unei propoziţii cauzale. De exemplu: Din moment ce nu ești de acord, atunci îți voi spune tot adevărul.
Poate fi folosit ca element corelativ (când… atunci) al unei propoziţii temporale. De exemplu: Când ai venit la noi de Crăciun, atunci am înțeles că vei rămâne până după Anul Nou.
Precedat sau nu de conjuncţia şi, „atunci” este folosit și pentru a cere informații suplimentare. De exemplu: Am fost la doamna profesoară pentru a discuta problema ta. (Şi) atunci? (adică, ce este de făcut?).
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot