Au existat alegeri câștigate la un singur vot?

28.09.2020
Au existat alegeri câștigate la un singur vot?

„Votul meu nu contează!” sau „E doar un vot” sunt sintagme folosite de către cei care nu par să înțeleagă importanța unui singur vot. În istoria oamenirii au existat o mulțime de situații în care un singur vot a făcut diferența. 

De exemplu, în anul 1776, cu un singur vot diferenţă, limba oficială în Statele Unite ale Americii a devenit engleza, în loc de germană.

În anul 1910, la alegerile parlamentare din Regatul Unite al Marii Britanii a avut loc o situațe neobișnuită. Conservatorul Henry Duke a obținut o victorie împotriva liberalului Harold St. Maur în orașul Exeter din sud-vestul Angliei la un singur vot. Scorul final? 4777 la 4776.

În anul 1876 doar un singur vot în plus l-a adus pe republicanul Rutherford Hayes în funcţia de Preşedinte al SUA.

Democratul american Marcus „Landslide” Morton a câștigat alegerile guvernamentale din Massachusetts în anul 1839 la două voturi. Morton a terminat cu 51.034 de voturi, iar contracandidatul său a obținut 51.032 de voturi.

Un alt caz celebru a avut loc în anul 2008, în India. Politicianul indian C.P. Joshi a pierdut alegerile în statul Rajasthan din nord-vestul Indiei la un singur vot. Joshi a obținut 62.215, în timp ce Kalyan Singh Chouhan, contracandidatul său, a luat un număr de 62.216 de voturi.

În anul 2008, alegătorii din Minnesota și-au votat candidatul în cursa către Senatul Statelor Unite ale Americii. Au fost 2,9 milioane de alegători. Câștigătorul a fost decis de mai puțin de 200 de voturi.

Care au fost cele mai strânse alegeri din România?

Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au fost de neuitat. Traian Băsescu, reprezentantul PDL din vremea respectivă a obținut 5.277.068 de voturi, pe când în Geoană au avut încredere 5.206.747 de alegători. Diferența dintre cei doi? 70.321 de voturi. Cam cât populația orașului Slatina.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Era anul 1897 când lumea organiza prima expediție pe timp de iarnă în Antarctica. La bordul expediției Belgica se afla și savantul Emil Racoviță, cel care a descoperit singura insectă care... citește tot
Care este cel mai vechi artefact din România?
Care este cel mai vechi artefact din România?
În contextul în care România a rămas fără coiful de aur de la Coțofenești, multă lume se întreabă care este cel mai vechi artefact din România. Ei bine, piesa are o vechime de peste... citește tot
Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?
Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?
Din păcate, rezervele de petrol ale Planetei nu sunt inepuizabile. Iar modul nebunesc în care omenirea consumă petrol face ca acestea să se termine mult mai repede decât oricine s-ar fi... citește tot