Cine erau românii de pe Titanic și cum au ajuns „din întâmplare” pe vapor? Au supraviețuit naufragiului?

de: Claudiu Petrișor
20 04. 2020
titanic
Titanic

Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în 1912 și a fost scufundarea Titanicului, cel mai mare pachebot din lume în acea vreme. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din cei 2228 de călători. Nu au putut fi salvate mai multe persoane întrucât nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Au murit oameni de toate naționalitățile și de toate vârstele. Totuși, au fost și români pe Titanic care au scăpat cu bine. Iar povestea lor este, de-a dreptul, fascinantă.

Vaporul Titanic a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe data 10 aprilie 1912. Pe 14 aprilie, la patru zile de la plecare, nava a lovit un aisberg și după câteva ore s-a scufundat.

Cine erau românii de pe Titanic?

Pe vaporul Titanic se aflau și doi români. Este vorba despre Bella și Meir Moor, mamă și fiu. Numele celor doi și naționalitatea apar într-un document provenit de pe vasul Carpathia, primul care a ajuns la locul dezastrului și i-a salvat pe naufragiați. Semn că cei doi au supraviețuit nafragiului. La început, Bella și Meir Moor au fost catalogați ca fiind de origine rusă. Abia după cercetări mai amănunțite ale fișelor celor care au debarcat de pe Carpathia, s-a aflat că Bella și Meir erau, de fapt, români.

Conform antena3.ro, Bella și Meir Moor, doi evrei de origine română, au ajuns la bordul celebrului Titanic din pură întâmplare. Inițial, cei doi aveau bilete pentru vasul MS Adriatic, operat tot de compania White Star Line, însă din cauza unei greve spontane au fost transferaţi în ultimul moment pe Titanic, deținut de aceeași firmă.

Bella, originară din România, trăise în ultimii ani în Rusia. Cei doi intenționau să ajungă în Statele Unite ale Americii pentru a fugi de persecuțiile Imperiului Rus asupra evreilor. Soțul Bellei, de profesie militar, murise în urmă cu puțină vreme, cel mai probabil în războiul ruso-japonez.

Bella si fiul ei / Captura: Antena 3

Bella și fiul ei au plecat din Rusia, inițial, la o rudă în Anglia. Femeia a plătit 12,9 lire pentru biletul lor la clasa a treia, echivalentul a 60 de dolari americani de acum. În clipa în care s-au urcat la bordul Titanicului, Bella avea 29 de ani, iar fiul ei 7.

La ora 23:40, pe data de 14 aprilie, când nava a lovit un aisberg, Bella a beneficiat de faptul că era femeie și avea și un copil și a fost urcată în barca cu numărul 14. Astfel, cei doi au scăpat cu viață din una dintre cele mai mari tragedii nautice.

Doar 705 persoane au supravietuit naufragiului. Două dintre ele se numeau Bella si Meir și erau de origine română.

Au mai fost și alți români pe Titanic?

Este greu de răspuns la aceată întrebare. Mai există o versiune potrivit căreia 14 tineri plecaţi din Transilvania în căutarea unui loc de muncă în Bucureşti, ajunseseră ca fochişti pe Titanic. Se pare că unul singur a scăpat cu viață.

Curiozități despre scufundarea Titanicului:

  • Masabumi Hosono a fost singurul pasager japonez de pe Titanic. Acesta a supraviețuit scufundării navei, însă a fost considerat laș și persecutat în țara sa natală de către opinia publică și chiar de către guvernul japonez pentru că s-a salvat și nu a murit împreună cu celelalte victime;
  • Lui Charles John Joughin, brutarul-șef de pe Titanic, alcoolul i-a salvat viața. Înainte de scufundare, acesta s-a îmbătat zdravăn și astfel a reușit să supraviețuiască timp de 2 ore în apa înghețată până în momentul în care a fost salvat;
  • Conform oamenilor de știință, icebergul care a scufundat Titanicul și-a început călătoria în jurul anului 1.000 î de. Hr.