Banii învârt lumea. Iată zece curiozități despre bani
Toată lumea muncește și trăiește pentru bani. Nu știm dacă aduc sau nu fericirea, dar e clar că banii sunt extrem de importanți în aceste timpuri. Site-ul shtiu.ro, cel mai citit site de curiozități din România, îți prezintă zece curiozități despre bani:
Cea mai veche monedă din lume datează din anul 600 î.Hr. în China
Prima tranzacție cunoscută în care s-a folosit o monedă virtuală pentru a achiziționa un bun fizic a fost în 2010, când un utilizator pe nume Laszlo Hanyecz a plătit 10.000 de Bitcoin pentru două pizza.
În anul 1867, România a avut cel mai puternic leu din istorie. În acea perioadă, cu un singur leu se puteau cumpăra zece pâini. În acele timpuri un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era doar 0,05 lei.
În SUA, costă aproximativ 2 cenți să faci o monedă de 1 cent.
Lira sterlină este cea mai veche monedă existentă. Prima liră a apărut în anul 1489 sub domnia lui Henric al VIII-lea.
Un studiu arată că doar 8% din moneda lumii este în numerar. Restul se află pe conturi electronice.
Primul ATM (Automated Teller Machine) din istorie a fost lansat în anul 1967 la Londra. Doi ani mai târziu apărea primul bancomat în New York în Statele Unite ale Americii.
În fiecare an se produc mai mulți bani de Monopoly decât bani reali, scrie transfergo.com.
Zimbabwe a creat bancnota de 100 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva inflației. Aceasta a fost scoasă din circulație după doar o săptămână.
Ce lucruri nu poți cumpăra cu bani?
În mod ciudat, există o mulțime de lucruri care nu pot fi cumpărate cu bani. Printre acestea se numără: fericirea, timpul, dragostea, sănătatea sau manierele.
Am putea să trăim fără bani?
Imaginează-ți o lume fără proprietăți particulare. Cum ar arăta o lume fără bani? Ar fi societatea mai bună? Ar fi o societate fără valoare? Ar elimina lăcomia sau foamea lipsa banilor? Am fi mai fericiți? Cum am obține lucrurile de care avem nevoie?
Dolari, euro, cenți, economii, datorii. Îți place sau nu, aceasta este societatea noastră de astăzi, însă nu a fost întotdeauna așa. În urmă cu câteva mii de ani, eram o specie de vânători și culegători. Păstram cu noi doar ceea ce puteam căra. Pe parcurs, am început să dezvoltăm agricultura și am învățat cum să ne creștem singuri hrana. Ne-am oprit din mișcare și ne-am instalat, formând comunități organizate.
Viața a devenit mai ușoară, dar ne-am dorit totuși mai mult decât aveam. Așa că am început să negociem și uite așa, câteva mii de ani mai târziu, în anul 600 î. de Hr. apare prima monedă. Banii în ziua de azi fac lumea să se învârtă și sunt mijlocul care stau la baza economiei.
O lume fără bani nu este ușor de imaginat, fiindcă jafurile și infracțiunile ar fi la ordinea zilei. Oamenii au o multitudine de nevoi care trebuie satisfăcute. Legile limitează libertatea de mișcare a individului, dar totodată îi asigură și siguranța fizică a acestuia. Este adevărat că multe dintre lucruri și-au pierdut din valoare în ziua de azi. Nimeni nu mai vrea să muncească pe gratis, fiindcă totul este cu bani.
O lume fără bani ar fi o lume anarhică, o lume aflată într-un haos total. Într-o asemenea societate, cel puternic va fi cel care va conduce pentru că se va putea impune în fața celui slab. Ne-am afla în situații ca cele din filme, în care oamenii se adună în comunități mici, fortificate, de frica celor puternici. Ar trebui restabilit un sistem de schimb. Cum ar decurge o negociere între un schimb de portocale cu mere? Încercați doar să vă imaginați acest lucru.
Într-o lume fără bani am putea trăi mai liberi, ne-am simți mai confortabil cu mai puțin. Fără proprietăți particulare nu ar mai fi oameni bogați și săraci, iar toată lumea s-ar lupta pentru a realiza un scop general mai înalt.
Desigur, o lume mai bună nu trebuie să fie un scenariu „Cum ar fi dacă…”. Prin intermediul comerțului, am învățat să colaborăm și atunci când munca grea dă rezultate, am fost încurajați să inovăm. Apoi, provocarea constă în îmbunătățirea sistemului existent și integrarea mai multor oameni în cadrul acestuia.
Foto: DepositPhotos.com