Bătălia de la Mărăști, momentul când bravii ostași români au luptat în izmene

13.01.2022
Bătălia de la Mărăști, momentul când bravii ostași români au luptat în izmene

Despre curajul și determinarea soldaților români din perioada celor două mari războaie mondiale s-au scris mii de articole și de cărți. Deși e greu să alegem relatarea unui singur episod în care soldații și-au dovedit curajul, unul dintre momentele remarcabile rămâne bătălia de la Mărăști când un întreg batalion a luptat în izmene.

Românii în izmene au pus pe fugă nemții

De multe ori, eroismul se împletește de minune cu nebunia. Acesta a fost și cazul unui batalion care a luptat doar în indispensabili și, mai mult, i-a învins pe nemți. Totuși, motivul pentru care ostașii români au  luptat aproape dezbrăcați nu s-a dorit a fi făcut public niciodată.

În dimineața zilei 11 iulie 1917, la ora 03.50, a început ceea ce avea să rămână în memoria colectivă ca „bătălia în izmene”.

Întrucât era destul de cald afară, soldații români decid să facă baie în Siret. La rândul lor, nemții hotărăsc să lanseze o ofensivă care-i surprinde pe unii dintre români… la scăldat. Fără să se gândească prea mult, maiorul Ionescu Atanasie ordonă deschiderea focului.

„Înainte, pe ei, mă, pe ei, băieţi, ura, ura..”.

Ostaşii Batalionului 3, Regimentul 32, şi companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăşi, cu un formidabil ‘Ura, ura…'”.

La vederea inamicului, nemții bat în retragere. Soldații români îi ajung pe nemți din urmă, deși o parte luptă doar în izmene și cu baioneta, și încep să execute sute de nemți dezorientați. După lupte grele, locotenent-colonelul A. Gheorhoiu, comandantul regimentului 22 infanterie a reușit cu oamenii săi să ajungă pe înălțimea ce domina localitatea Mărăști.

În raportul său, căpitanul Filip Dascălu preciza cu subiect și predicat că dorește să nu rămână în istorie informația potrivit căreia acest atac a avut loc după ce „ostaşii români fuseseră surprinşi de inamic, făcând baie în Siret”.

Bătălia de la Mărăști a ținut până pe 19 iulie și se spune că, alături de ofensivele de la Mărășești și Oituz, a schimbat soarta războiului pentru români. Prin luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz armata română a demonstrat că era pregătită să salveze existența statului român.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot