Bio. Ce sunt produsele Bio?
Bio. La tot pasul, găsim în supermarketuri produse Bio care, la prima vedere sunt la fel ca celelalte. Prima diferență sesizabilă este însă prețul mai mare pentru alimentele Bio. E drept, și aspectul este diferit. Totuși, ce sunt produsele Bio și prin ce se diferențiază de restul produselor care se găsesc pe rafturile marilor magazine?
Brodusele BIO, cunoscute și ca produse organice sau ecologice sunt produse care au crescut fără a fi utilizate substanțele chimice și fără eventuale intervenții genetice. Termenul BIO face referire de cele mai multe ori la produse alimentare, în vreme ce termenul ecologic se refera la produse de îngrijire, la cosmetice, la produse de curățare sau chiar la jucării.
De ce „plângem” când tăiem ceapă? Cum să secționăm ceapa fără să mai lăcrimăm?
Totuși, nu orice produs poate primi denumirea de bio/organic/ecologic. Există în acest sens un organism de certificare al acestor bunuri de consum.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un produs BIO?
- Semințele din care provin legumele să nu fie modificate genetic și să fie certificate bio;
- Pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanțe chimice timp de mai mulți ani înainte de a începe producția organică;
- Pe terenurile pe care se cultivă acestea trebuie să se folosească doar îngrășământ natural, să nu se fertilizeze, să nu se folosească pesticide, ierbicide sau radiații ionice;
- Procesarea să fie mecanică;
- Produsul finit să nu conțină adaosuri artificiale;
- Produsul finit să fie la rândul lui certificat bio.
Dezavantajele legumelor bio sunt de ordin estetic, acestea nefiind atât de mari și de frumoase ca restul. Un produs alimentar este considerat organic dacă cel puţin 95% din ingredientele sale sunt organice.
Bio nu înseamnă natural
Atenție! Bio nu înseamnă neapărat natural. De ce? Simplu! Produsele naturale pot fi obținute și din ingrediente care sunt cultivate pe soluri afectate de tot felul de chimicale, ori în vecinătatea unor fabrici care poluează.
În țara noastră, procesul de certificare este supravegheat de autoritățile statului, prin intermediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.