Când vine vorba despre arme nucleare, cu siguranță faimoasa Bombă a Țarului ar putea ocupa un loc fruntaș. Numele a fost dat de Occident și aceasta este cunoscută ca fiind cea mai puternică armă nucleară construită și detonată vreodată.
Cea mai mare bombă cu hidrogen care a fost lansată a aparținut Uniunii Sovietice. Denumită „Tsar bomb” (n.n. – Bomba Țarului), dispozitivul a fost detonat în octombrie 1961, iar până în prezent a rămas cea mai mare bombă nucleară care a fost testată vreodată.
„Tsar bomb” a fost construită într-un singur exemplar pentru a demonstra capabilitățile în Războiul Rece. Asamblarea faimoasei bombe s-a făcut în laboratorul secret Arzamas-16 din Urali. Proiectul inițial prevedea o putere echivalentă de 100 megatone TNT, care mai apoi a fost redusă la 50 megatone pentru a se limita contaminarea radioactivă. În urma exploziei experimentale a rezultat o putere de 57 de megatone.
Bomba Țarului a fost detonată de către URSS pe data de 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia, o zonă nelocuită. Aceasta a fost aruncată dintr-un avion și pentru a-i încetini căderea s-a folosit o parașută de 800 kg, dând astfel timp avionului să se îndepărteze suficient la o distanță de 45 km de epicentru. Bomba a ajuns pe sol după 46 de secunde de la lansare.
Mingea de foc a avut un diametru de 5-7 kilometri, iar lumina exploziei a fost atât de puternică încât s-a putut vedea de la o distanță de 1.000 kilometri.
Ciuperca s-a ridicat la 64 kilometri altitudine și a avut un diametru de 30-40 kilometri. Deflagrația a distrus toate clădirile din orașul Severnâi, situat la 55 de kilometri distanță. Explozia s-a resimțit și s-a văzut chiar și din Finlanda. Puterea degajată în cele 39 nanosecunde ale exploziei a fost de aproximativ 1,4% din puterea Soarelui. Conform specialiștilor, undele de șoc atmosferice au făcut inconjurul planetei de 3 ori.
Bomba a fost detonată pentru că sovieticii au vrut doar să le demonstreze americanilor că pot construi cele mai puternice arme nucleare la momentul respectiv. Cheltuiala „extravaganței” a URSS a fost enormă, dar a reușit să-i înspăimânte pe americani, rivalii de-o viață.
Într-un document „top-secret” elaborat în iulie 1963, la aproape doi ani de la test, se scria că „în prezent, Statele Unite ale Americii au capacitatea de a proiecta o armă cu aceeași forță”. Aceasta nu a fost însă lansată niciodată.