Cafeaua cu sare, mai bună decât cea normală. De ce este așa gustoasă?

de: Sorin Florea
25 07. 2023
cafea

Unii oameni preferă să bea cafeaua cu sare, în loc de zahăr sau lapte. Cu toate că pare o situație ciudată, băutura este gustoasă și chiar sănătoasă. Cafeaua are un gust puțin amărui și mulți încearcă să scape de acest lucru prin adăugarea de zahăr și/sau lapte, însă alții pun sare.

Cât de sănătoasă este cafeaua cu sare?

Cei care au adăugat sare în cafea au putut observa că dispare amărăciunea băuturii. Totodată, lichidul devine mai blând la gust și mai aromat. Studiile au arătat că sarea echilibrează aciditatea din cafea, fiindcă are ioni de sodiu care, totodată, îmbunătățesc aroma. De aceea, mirosul acestei cafele este senzațional.

Este bine de menționat faptul că băutul cafelei cu sare, în locul celei obișnuite cu zahăr și/sau lapte, ajută la scăderea în greutate, deoarece are mai puține calorii. Se spune că atunci când servești o astfel de băutură este bine să ai lângă un pahar cu apă plată, fiindcă după o înghițitură de apă cafeaua va avea o aromă și mai puternică.

Cea mai bună rețetă de cafea cu sare

Pentru a realiza cea mai bună cafea cu sare ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • cafea măcinată de calitate, fără aditivi – 1,5 lingurițe sunt de ajuns;
  • un pahar cu apă – în jur de 150-180 de mililitri;
  • o jumătate de lingură de zahăr;
  • un praf de sare.

Se pune pe foc ibricul cu apă și se adaugă cafeaua, împreună cu celelalte ingrediente. Băutura este gata atunci când spuma ajunge pe marginea ibricului. În acel moment cafeaua se pune în ibric și se savurează.

Ce proprietăți benefice are cafeaua pentru organismul uman?

  • Cafeaua conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, cum ar fi acidul clorogenic, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism și pot contribui la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
  • Consumul moderat de cafea poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor fizice, deoarece cofeina poate spori capacitatea corpului de a arde grăsimi pentru a obține energie.
  • Un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Anumiți compuși au efecte antiinflamatorii în organism.

Foto: Depositphotos.com