Când a apărut București, între adevăr și legende? Care este cel mai vechi cartier?

08.08.2022
Când a apărut București, între adevăr și legende? Care este cel mai vechi cartier?

București este cel mai mare oraș al României și în același timp capitala țării. Populația rezidentă a orașului numără aproape 2 milioane de oameni, iar în fiecare zi este tranzitat de peste 3 milioane. Orașul este compus din 6 sectoare și 47 de cartiere, iar suprafața totală este de 240 kilometri pătrați. Deocamdata, întruncât orașul este într-o expansiune permanentă. Atestarea oficială a orașului este în anul 1459, iar modul în care a apărut se află sub umbra mai multor legende, nefiind recunoscut oficial primul om de pe ce aceste meleaguri. 

Când a apărut București, între adevăr și legende

București

Există mai multe legende în spatele ideii de formare a Bucureștiului. Prima și cea care a rămas în memoria colectivă este că omul din spatele numelui este un anume cioban pe nume Bucur. Pe malurile unui râu, Bucur își păștea oile. Uimit de frumusețea  locului, acesta s-a decis să întemeieze un cătun. Legenda lui Bucur este pusă în concordanță cu o biserică de lângă Mănăstirea Radu Vodă, denumită Biserica lui Bucur. Chiar și datarea bisericii le dă bătăi de cap cercetătorilor. Deși biserica este pomenită în textele mai multor autori români și străini ca fiind construită de însuși Bucur, unii cercetători susțin că a fost zidită în 1416, adică ceva mai târziu.

Cea de-a doua legendă din spatele apariție capitalei i se atribuie lui Negru Vodă, voievod al Țării Românești. Controversatul conducător se crede a fi fondatorul Țării Românești. Cei mai mulți autori susțin ideea că Negru Vodă a întărit totuși un oraș deja existent.

Pe lângă aceste două idei pierdute în negura timpului, povestea apariției orașului duce până la Mircea cel Bătrân (1386-1395, 1397-1418), care ar fi clădit orașul de bucurie în urma unor victorii împotriva turcilor. Oficial, prima atestare documentară a Bucureștiului s-a făcut pe data de 20 septembrie 1459, când Vlad Țepeș scutește de dări și consolidează dreptul de proprietate pentru mai mulți locuitori.

Care este cel mai vechi cartier al orașului?

București

Orașul București este format din peste 40 de cartiere, printre cele mai importante fiind: Lipscani, Primăverii, Dorobanți, Cotroceni, Rahova, Tineretului, Ferentari, Drumul Taberei, Obor sau Titan-Balta Albă. Numele acestora au o însemnătate istorică, majoritatea având legătură cu diferite acțiuni care au influențat evoluția orașului.

De unde vine numele cartierelor Bucureștiului?

Numele cartierului Drumul Taberei provine de la taberele pandurilor lui Tudor Vladimirescu care s-au stabilit în timpul Revoluției din 1821.
Numele Titan Balta Albă provine dintr-o legendă în care în timpul epidemiei cunoscute ca Ciuma lui Vodă Caragea, exista o groapă în care erau aruncate cadavrele bolnavilor și acoperite cu var nestins. Cât despre numele cartierului Tineretului, acesta provine de la parcul din apropiere, Parcul Tineretului, construit în anii ’70.

Cel mai vechi cartier al orașului încă existent este Lipscani. Acesta datează din 1459, când Vlad Țepeș și-a stabilit curtea domnească la Curtea veche. Denumit în cinstea orașului Leipzig, aici se adunau comercianții saxoni pentru a face afaceri cu localnicii. În acest loc se găsesc totodată mai multe clădiri istorice care au supraviețuit cutremurelor, războaielor și a schimbărilor sociale. Biserica Sfântul Anton, Mănăstirea Stavropoleos sau Hotel Concordia, cunoscut ca fiind locul unde s-a hotărât Unirea Principatelor Române.

Cât despre cea mai veche clădire încă locuibilă din București, aceasta se numește Casa Melik și a fost construită în jurul perioadei 1750. În prezent este locul Muzeului Theodor Pallady.

Foto: Depositphotos.com & Asociatiagenesis.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot