În timp ce zăpada este destul de prezentă în Africa, în deșertul Sahara, în schimb, este un eveniment foarte rar. Deșertul Sahara este o regiune extrem de caldă și aridă. Deșertul are o suprafață de aproximativ 9.200.000 de kilometri pătrați, este de dimensiunea Statelor Unite și se întinde pe o mare parte din Africa de Nord.
Acest deșert uscat se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie, alcătuind forma unui trapez. Sahara ocupă mari porțiuni din statele: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Mali, Niger, Ciad, Sudan și o mică parte din Senegal și Burkina Faso.
Iarna este anotimpul în care ar putea cădea precipitații și în această zonă. Aerul de deasupra deșertului este atât de uscat, încât deseori ploaia nu ajunge la sol sau ajunge în cantități foarte mici, iar clima este una tropical-deșertică.
De-a lungul anilor, au fost înregistrate trei episoade de ninsori semnificative. Primul a fost înregistrat în 1979, al doilea în decembrie 2016 și al treilea cel mai recent pe 7 ianuarie 2018.
Orașul nordic algerian Ain Sefra este cunoscut sub numele de „Poarta de intrare în deșert”, situat între Munții Atlas și marginea de nord a Saharei. Aproximativ 35.000 de oameni locuiesc în acest oraș.
Pe 8 ianuarie 2018, aproximativ 10 până la 30 de centimetri de zăpadă au acoperit deșertul la altitudini mai mari de peste 1000 de metri. Zăpada s-a topit în mai puțin de o zi din cauza temperaturilor ridicate.
Din păcate, în toate cazurile de ninsori semnificative, zăpada s-a risipit după câteva ore, readucând deșertul în peisajul său nisipos. Deși este cunoscut faptul că temperaturile din deșerturi pot scădea dramatic peste noapte, poate ajunge și la -10 grade Celsius, însă acest lucru nu aduce de obicei gheață sau zăpadă, cel puțin parțial din cauza nivelurilor scăzute de umiditate.
Foto: Earth Observatory Nasa