Când e ziua ta? Află AICI la ce s-a uitat Hubble în Univers de ziua ta

15.02.2023
Când e ziua ta? Află AICI la ce s-a uitat Hubble în Univers de ziua ta

Telescopul spațial Hubble a fost plasat pe orbită în jurul Pământului pe data de 24 aprilie 1990. Datorită faptului că acesta este plasat în afara atmosferei terestre, el a putut oferi, de-a lungul timpului, imagini clare ale corpurilor cerești din Univers.

Potrivit datelor oficiale, Hubble a privit în urmă cu 13 miliarde de ani și, în felul acesta, oamenii de știință au putut să înțeleagă anumite fenomene fizice din Cosmos. Telescopul explorează spațiul 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Acest lucru înseamnă că, în fiecare zi, Hubble a văzut câte o „minune” în Univers, iar specialiștii de la NASA s-au gândit să ofere pasionaților de astronomie și nu numai posibilitatea să vadă la ce s-a uitat Hubble într-o anumită zi.

Ce a văzut telescopul Hubble în Univers de ziua ta?

Specialiștii de la NASA au oferit un cadou frumos pasionaților de astronomie. Aceștia pot intra pe link-ul de aici și își pot tasta ziua de naștere și luna, putând vedea cu exactitate la ce s-a uitat Hubble în data respectivă. De exemplu, în ziua de 13 aprilie, în anul 2011, telescopul a făcut o fotografie la galaxia Cluster Abell 2261.

Galaxia Cluster Abell 2261.

Galaxia eliptică gigantică din centrul acestei imagini este cel mai masiv și mai strălucitor membru al clusterului de galaxii Abell 2261. Cu o lățime de peste un milion de ani lumină, galaxia este de aproximativ 10 ori mai mare decât galaxia noastră, Calea Lactee.

Trebuie precizat că Hubble este singurul telescop proiectat pentru a putea fi întreținut în spațiu de astronauți. De la lansare sa și până în prezent, acesta a fost reparat de cinci ori. Din păcate, o parte dintre instrumentele sale s-au pierdut, odată cu trecerea timpului, și se spune că anul 2026 va fi ultimul în funcțiune pentru el.

Așadar, telescopul Hubble a ajutat oamenii de știință să înțeleagă mai bine Cosmosul, vârsta și viitorul acestuia. Imaginile captate de acesta, de-a lungul timpului, au evidențiat faptul că Universul este într-o continuă expansiune, accelerată de gravitație.

Foto: nasa.gov și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot