În fiecare an, toată lumea așteaptă cu nerăbdare două sărbători mari, Crăciunul și Paștele. Dacă Crăciunul știm că este în fiecare an în aceeași zi, respectiv 25 decembrie, ziua de Paște se schimbă periodic. Haideți să aflăm când va cădea Paștele în anul 2024.
Cu toți așteptăm nerăbdători cele două mari sărbători ale anului, respectiv Crăciunul și Paștele. Semnificația din spatele Crăciunului este despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În același timp, sărbătoarea de Paște marchează Învierea miraculoasă a Mântuitorului. Această sărbătoare este plină de tradiții, oferind fiecărui credincios ocazia să se gândească la înviere și însemnătatea religioasă.
În anul 2024, Paștele va fi sărbătorit la nivel global pe data de 5 mai. Fiecare dată de Paște este determinată de calendarul bisericesc, care ia în considerare ciclul lunar și solar. Ca în fiecare an, Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină care vine după echinocțiul de primăvară. În același timp, credincioșii catolici vor sărbători Paștele pe data de 31 martie.
Diferențele între cele două calendare se datorează metodelor diferite de calcul. Biserica catolică folosește calendarul Gregorian introdus în anul 1582 de către Papa Grigore al XIII-lea. Pe de altă parte, biserica ortodoxă utilizează calendarul Iulian, fiind în vigoare în momentul separării dintre cele două în anul 1054.
În România, cei care sărbătoresc Paștele pe rit catolic se vor bucura de o vacanță dublă. Astfel că vor primi liber de la serviciu în timp ce colegii ortodocși vor avea liber, dar și când va fi Paștele catolic.
Deși în fiecare an oamenii se întreabă când va pica Paștele, autoritatea bisericească a pregătit un program pentru mai mulți ani. Astfel că, iată cum vor pica sărbătorile până în anul 2035:
Foto: Depositphotos.com