Încă din 1970, în fiecare an, pe 22 aprilie, Ziua Pământului marchează aniversarea nașterii mișcării ecologice moderne. Ziua Pământului a dat glas unei conștiințe publice emergente despre starea planetei noastre.
În deceniile care au precedat prima Zi a Pământului, americanii consumau cantități mari de gaz cu plumb prin intermediul unor automobile masive și ineficiente.
Industria a aruncat fum și nămol, cu puțină teamă de consecințele legii sau ale presei proaste. Poluarea aerului a fost de obicei acceptată ca miros de prosperitate. Până în acest moment, Statele Unite au rămas în mare parte indiferent la preocupările legate de mediu și la modul în care un mediu poluat amenință sănătatea umană.
Politicianul american Gaylord Nelson, un senator junior din Wisconsin, era de multă vreme îngrijorat de deteriorarea mediului din Statele Unite. Apoi, în ianuarie 1969, el și mulți alții au asistat la ravagiile unei scurgeri masive de petrol în Santa Barbara, California.
Inspirat de mișcarea studențească anti-război, senatorul Nelson a dorit să insufle energia protestelor anti-război cu o conștiință publică emergentă despre poluarea aerului și a apei.
Senatorul Nelson a anunțat ideea unui curs de predare în campusurile universitare către mass-media națională și l-a convins pe Pete McCloskey, un congresman republican cu spirit de conservare, să-i servească drept co-președinte.
L-au recrutat pe Denis Hayes, un tânăr activist, pentru a organiza cursurile de învățământ din campus și au ales data de 22 aprilie. Această dată se află în săptămâna care se încadrează între examenele finale din primăvară, pentru a maximiza cea mai mare participare a studenților.
Recunoscându-și potențialul de a inspira pe toți americanii, Hayes a construit asociație compusă din 85 de persoane pentru a promova evenimente în întreaga țară, iar efortul s-a extins și a inclus o gamă largă de organizații, grupuri de credință și altele.
Au schimbat numele în Ziua Pământului, care a stârnit imediat atenția presei naționale și a prins în toată țara. Ziua Pământului a inspirat 20 de milioane de americani – la acea vreme, 10% din populația totală a Statelor Unite – să iasă în stradă, parcuri și auditoriuri pentru a demonstra împotriva impactului a 150 de ani de dezvoltare industrială care a lăsat o moștenire tot mai mare de impactul asupra sănătății umane.
Mii de colegii și universități au organizat proteste împotriva deteriorării mediului și au avut loc mitinguri masive în orașe și comunități. Grupuri care luptaseră individual împotriva deversărilor de petrol, fabrici și centrale electrice poluante, canalizare brută, halde toxice, pesticide, autostrăzi, pierderea sălbăticiei și dispariția faunei sălbatice s-au unit în Ziua Pământului în jurul acestor valori comune comune.
Ziua Pământului 1970 a realizat o rară aliniere politică, obținând sprijinul republicanilor și democraților, bogaților și săracilor, locuitorilor urbani și fermierilor, liderilor de afaceri și muncitori. Până la sfârșitul anului 1970, prima Ziua Pământului a condus la crearea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și la adoptarea altor legi de mediu de acest fel, inclusiv Legea Națională de Educație pentru Mediu, Legea Siguranței și Sănătății Ocupaționale și Legea Curată Air Act.
Doi ani mai târziu, Congresul a adoptat Legea privind apa curată. La un an după aceea, Congresul a adoptat Legea privind speciile pe cale de dispariție și la scurt timp după Legea federală privind insecticidele, fungicidele și rodenticidele. Aceste legi au protejat milioane de bărbați, femei și copii de boli și de moarte și au protejat sute de specii de dispariție.
Pe măsură ce mileniul se apropia, Hayes a fost de acord să conducă o altă campanie, de data aceasta axată pe încălzirea globală și pe un impuls pentru energie curată. Cu 5.000 de grupuri ecologiste într-un record de 184 de țări care au atins sute de milioane de oameni, Ziua Pământului 2000 a construit atât conversații globale, cât și locale, valorificând puterea internetului pentru a organiza activiști din întreaga lume, oferind în același timp un lanț de tamburi care a călătorit din din sat în sat din Gabon, Africa.
După 30 de ani, Ziua Pământului 2000 a trimis liderilor mondiali un mesaj puternic și clar: cetățenii din întreaga lume doreau o acțiune rapidă și decisivă privind încălzirea globală și energie curată.
Astăzi, Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă ca fiind cea mai mare preocupare din lume, marcată de peste un miliard de oameni în fiecare an ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a crea schimbări de politici globale, naționale și locale.
Acum, lupta pentru un mediu curat continuă cu o urgență din ce în ce mai mare, pe măsură ce ravagiile schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în fiecare zi.
Pe măsură ce crește gradul de conștientizare a crizei noastre climatice, crește și mobilizarea societății civile, care ajunge astăzi la un nivel de febră pe tot globul. Cetățenii lumii sunt din ce în ce mai preocupați și cer acțiuni mult mai mari pentru planeta noastră și oamenii săi.
Comunitatea noastră globală a fost șocată de cea mai mare criză globală dintr-o generație. COVID-19 ne-a arătat necesitatea de a gândi înainte, dar următoarele crize sunt deja pe drum. Schimbările climatice, pierderea speciilor, pandemiile și dezastrele naturale masive ar putea defini viitorul dacă nu facem ceva acum. Avem soluții, atât naturale, cât și tehnologice … avem nevoie doar de voință.
Tema din 2021 este „Restaurăm Pământul” și presupune acordarea unui sprijin comunităților noastre, concentrându-ne pe zonele afectate în mod disproporționat de problemele de mediu. Cei care trăiesc în primele linii ale acestor crize de mediu nu au întotdeauna resursele necesare pentru a face față pagubelor.
Trebuie să ne restaurăm Pământul nu doar pentru că ne pasă de lumea naturală, ci pentru că trăim pe ea. Fiecare dintre noi are nevoie de un Pământ sănătos pentru a ne păstra locurile de muncă, resursele de trai, sănătatea, supraviețuirea și fericirea. O planetă sănătoasă nu este o opțiune – este o necesitate.
Foto: Pexels.com