Când fierbe apa? Cum știm că apa fierbe?

de: Claudiu Petrișor
20 02. 2020
2835194472_40e2ab981a_b
La ce temperatura fierbe apa?

Când fierbe apa?

Apa este unul dintre elementele esențiale pentru susținerea vieții. La fel cum omul nu poate trăi fără aer, el nu poate trăi nici fără apă. 75% din organismul uman conține apă. Așadar, calitatea vieții omului depinde și de calitatea apei.

Este indicat să nu folosiți niciodată apa caldă de la robinet pentru mâncare sau pentru băut. Apa caldă venită pe conducte stă de ceva vreme acolo și este tratată cu mai multe substanțe.

Totodată, este indicat ca atunci când fierbeți apă să nu umpleți oală până la refuz, fiindcă tot ce adăugați în apă va crește volumul acesteia și va da peste răscol. Apa din oală va fierbe mai repede dacă este acoperită cu un capac.

Pentru cei care gătesc, este bine să învețe când fierbe apa, fiindcă au nevoie să știe atunci când pregătesc paste sau orez. Trebuie specificat că apa fierbe atunci când bule de apă pornesc din fundul oalei și urcă până la suprafață.

Cum știi cât de fiartă este apa?

Atunci când fierbi elementul chimic numit H2O este bine să știi câte grade are apa. Vă prezentăm mai jos la ce temperaturi puteți fierbe apa:

  • Apa călduță (călâie) – 30° – 40.5° – poate fi comparabilă cu temperatura corpului;
  • Apa caldă – 46° – 49° – aici apa încă se poate atinge cu mâna;
  • Apa fierbinte –  54.5° – 57° – apa nu se poate atinge fără a vă arde;
  • Apa începe să fiarbă – 71° – 82° – apa începe să tremure în oală;
  • Fierberea la foc scăzut – 85° – 93°.

Ce trebuie să știți?

Sarea, zahărul sau altă substanță adăugată în apa care fierbe crește temperatura acesteia cu 5 grade Celsius. Apa fierbe mai greu în zilele noroase decât în cele cu soare. Punctul de fierbere al apei este mai scăzut cu 1-2 grade Celsius.

Apa fierbe diferit în funcție de recipientul în care este pusă. Așadar, apa aflată într-o oală îngustă și înaltă fierbe mai greu decât într-una mai lată și mai joasă. Cu cât altitudinea este mai mare cu atât apa fierbe mai repede. Acest lucru se întâmplă fiindcă scade presiunea atmosferică, iar atunci moleculele de apă se împrăștie mai ușor în aer. Cu fiecare 300 m peste nivelul mării, temperatura de fierbere a apei scade cu aproximativ 0,1 grade Celsius.

Cum să fierbi apa?