Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

29.07.2021
Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

O greșeală de scriere pe care o fac unii oameni când scriu un mesaj sau fac o postare pe o rețea de socializare este cea legată de adverbul „odată” și contrucția „o dată”.

Odată sau o dată?

Dacă există persoane care se întreabă care dintre forme este corectă, Shtiu.ro va răspunde simplu: ambele sunt corecte. Depinde de contextul în care le folosim.

Când scriem odată?

Așadar, vom scrie „odată”, adică legat, într-un singur caz, și anume atunci când vom folosi acest cuvând ca adverb de timp care exprimă un oarecare moment din trecut, adică „odată”, „demult”, „cândva”, „odinioară”, dar și „îndată”, „imediat”, „concomitent”.

Adverbul de timp este partea de vorbire neflexibilă care determină sensul unui verb, al unui adjectiv sau al altui adverb, indicând locul, timpul, modul, cauza sau scopul. Răspunde la întrebările „când?” sau „cum?”, nicidecum la întrebarea „cât?”.

Exemple de propoziții cu „odată” scris legat:

Când scriem o dată?

Vom scrie „o dată”, adică dezlegat, în două situații. În prima, când construcția „o dată” este formată din substantivul „dată” și articolul proclitic „o”, iar în cel de-al doilea caz când avem de-a face cu un numeral.

În limba română, numeralul „unu” are forme diferite în funcţie de gen, și anume „un” pentru genul masculin şi pentru genul neutru singular şi „o” pentru genul feminin.

Numeralele „un” şi „o” se deosebesc de articolele „un” şi „o” prin aceea că primele se pot identifica prin întrebările „cât?”, „câţi?” și „câte?”.

Exemple de propoziții cu „o dată” (numeral) dezlegat:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot