Când se folosește „care” sau „pe care”? Când utilizăm „pe care”?

14.12.2020
Când se folosește „care” sau „pe care”? Când utilizăm „pe care”?

Limba română ridică o mulțime de dificultăți chiar și românilor. Mulți dintre aceștia fac destul de des greșeli de ortografie din cauza multiplelor forme flexionare ale cuvintelor. De cele mai multe ori conjugarea verbelor sau acordul corect dintre subiect și predicat creează confuzie și evident, greșeli gramaticale și de exprimare.

Când folosim „care” și când folosim „pe care”?

Una dintre cele mai frecvente și deranjante greșeli este omiterea prepoziţiei „pe” în cazul acuzativ al pronumelui „care”. Surprinzător este faptul că aceste greșeli nu au legătură cu statutul academic al unei persoane. Această greșeală este comisă indiferent de vârstă, ocupație și mediul social al celui care se exprimă.

„Care” sau „pe care”

Dacă pronumele „care” este complement direct, în acuzativ răspunde la întrebările pe cine?, ce?, trebuie folosită prepoziția „pe”: copilul pe care l-am văzut; decizia pe care am luat-o; contul pe care l-am făcut; nota pe care am obținut-o; Pe care ți-o dorești?

Atunci când pronumele „care” este la cazul nominativ, subiect și răspunde la întrebarea „cine”, nu se mai folosește prepoziția „pe”. De exemplu: Băiatul care pleacă; deciziile care par corecte; omul care dispare; Care îți displace?

Îngrijorător este că aceste abateri ar putea împinge Academia Română să decidă printr-o normă ceea ce astăzi este o greșeală enormă. O altă scuză pe care unii oameni o folosesc, însă reprezintă o mare prostie în opinia specialiștilor, este că atunci când spui „care” se face o economie de timp.

Mai mult de atât, unii oameni au renunțat la flexările lui „care”, devenind un pronume relativ invariabil, ceea ce este departe de corectitudinea gramaticală. Potrivit digi24.ro, unii oameni fac cumva să dispară formele de dativ, genitiv sau acuzativ, iar acest lucru duce la o rată mai mare a analfabetismului.

Exemple de folosire a lui „care” sau „pe care”

De exemplu: Colegii care am vorbit m-au îndrumat” (variantă greşită), în loc de „Colegii cu care am vorbit m-au îndrumat” (variantă corectă). „Ana a deschis casa care ușile erau stricate” (variantă greşită) în loc de „Ana a deschis casa ale cărei uși erau stricate” (variantă corectă).

Unii oameni consideră că mesajul este important, nu corectitudinea lui. Ca de exemplu: „Fata mea are o colegă care o ajută la teme”. „Fata mea are o colegă pe care o ajută la teme”. Aici ambele variante sunt corecte, însă mesajele sunt diferite. În primul exemplu, fata mea este cea care primește ajutor, iar în al doilea fata mea oferă ajutorul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot