Când se schimbă ora? Când trecem la ora de iarnă? Când trecem la ora de vară?

07.10.2020
Când se schimbă ora? Când trecem la ora de iarnă? Când trecem la ora de vară?

Când se schimbă ora? Modificarea orei se produce de două ori pe an: primăvara și toamna. Acest moment are loc după echinocțiul de primăvară și după cel de toamnă și presupune ajustarea cu o oră a ceasurilor. Primul este echinocțiul de primăvară și presupune trecerea Soarelui peste ecuatorul ceresc din emisfera sudică în emisfera nordică, și echinocțiul de toamnă când Soarele face cale întoarsă.

Când trecem la ora de iarnă? Când trecem la ora de vară?

Trecerea la ora de iarnă în anul 2020 se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Acesta va fi ultimul weekend din lună. Ora locală 04:00 AM va deveni astfel ora locală 03:00 AM. Echinocțiul de primăvară are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică a ultimului weekend din martie, când ora 03:00 devine ora 04:00.

Când trecem la ora de vară și ora de iarnă în următorii ani?

Ce este echinocțiul?

Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Acest lucru se datorează faptului că Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc. Echinocțiul are loc de două ori pe an, iar cel de primăvară se întâmplă în jurul datei de 21 martie, în timp ce echinocțiul de toamnă are loc în jurul datei de 23 septembrie.

Trebuie specificat faptul că datele echinocțiului de primăvară și de toamnă nu coincid de la an la an. Acest lucru este din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie.

Odată cu venirea echinocțiului de primăvară ziua se mărește permanent până în jurul datei de 21 iunie, când are loc solstițiul de vară. Fenomenul marchează trecerea la sezonul de primăvară când natura revine la viață. Echinocțiul de toamnă presupune micșorarea zilei și mărirea nopții, până în jurul datei de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Aici puteți vedea orientarea Pământului în raport cu Soarele în timpul echinocțiului de primăvară și de toamnă.

Ce este solstițiul?

Solstițiul are loc de două ori pe an în iunie și decembrie. Evenimentul se întâmplă când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Terrei. Solstițiul de vară are loc în jurul datei de 21 iunie, în timp ce solstițiul de iarnă are loc în jurul datei de 21 decembrie.

Datele solstițiului de vară sau de iarnă nu coincid de la an la an din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Solstițiul de iarnă presupune începerea sezonului rece, iar debutul acestui acestui fenomen presupune și cea mai scurtă zi a anului. Solstițiu de vară presupune începerea verii astronomice, iar la acel moment ziua are cea mai mare durată din an.

Aici puteți vedea Soarele în raport cu Terra, la solstițiul de vară și solstițiul de iarnă

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot