Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

21.01.2021
Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

„Limba noastră-i o comoară” era unul dintre versurile poeziei „Limba noastră”, semnată de Alexei Mateevici. Asemeni oricărei limbi de pe Glob, și limba română conține o multitudine de curiozități și lucruri neobișnuite.

„Sa” și „s-a”

Potrivit definiției din dexonline.ro, ortograma reprezintă un model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor. În această situație sunt și ortogramele „s-a” și „sa”. Ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit și de cele mai multe ori generează greșeli în scris. Explicația folosirii corecte a acestora nu este deloc dificilă și ține doar de cunoașterea gramaticii limbii române.

Când se scrie „sa” și „s-a”?

Ortograma „sa” este un pronume posesiv și se scrie legat atunci când se poate înlocui cu sintagma „a lui/ei”. De exemplu: cana sa – cana ei, cana lui. Uneori, pronumele posesiv îndeplinește funcția de subiect nume predicativ, complement, atribut prepozițional.

Ortograma „s-a” se folosește atunci când urmează o acțiune. Cratima indică rostirea într-o singură silabă a pronumelui reflexiv „s” și „a”, de la verbul auxiliar „a avea” la perfectul compus. De exemplu: El s-a dus la școală pentru prima oară.

Alte ortograme foarte des întâlnite în limba română sunt următoarele: sau/s-au, săi/să-i, sar/s-ar, la/l-a, laș/l-aș, mai/m-ai, cai/c-ai, ia/i-a, iar/i-ar, nea/ne-a, neam/ne-am.

Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română?

De câte ori nu ne-am întrebat care sunt cele mai des utilizate cuvinte românești? Conform lingviștilor, cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.

Când vine vorba despre verbe, cele mai folosite par a fi („a avea”, pentru perfectul compus şi „a vrea”, pentru viitor). Pronumele precum „eu”, „tu”, „ea” sau„el” sunt și ele extrem de utilizate în conversațiile de zi cu zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot