Când și cum a apărut ideea de Revelion? Tradiții de Revelion

de: Claudiu Petrișor
28 12. 2018
revvv

Revelionul este momentul pe care îl așteptăm cu toții, fiind prilej de sărbătoare, când ne facem urări de bine pentru noul an ce e pe cale să înceapă. Dar când a fost stabilită data de 1 ianuarie ca început al anului nou și ce tradiții au diferite popoare de Revelion?

În România, revelionul este o cină lungă și o petrecere care are loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie,

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic.

Data de 1 ianuarie a fost stabilită pentru prima dată ca început de an din punct de vedere religios în anul 1691 de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou. În același timp, la multe popoare antice din emisfera nordică, anul începea la 1 martie.

Ce este lerul? „Leru-i ler și iarăși ler”

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion .

Denumirea revelionului provine din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă cu aproximație „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții.

Obiceiuri și tradiții de Revelion

Grecii pregătesc o prăjitură tradițională în care se pun bani. Persoana care servește porția ”norocoasă” de prăjitură și găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.

Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.

Italienii încep cina de Revelion cu o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an, paharul se aruncă pe fereastră.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, acestea însemnând ultimele secunde ale anului. Acest obicei este un ritual pentru atragerea norocului. Tradiția a fost preluată de numeroase țări latino-americane.

În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi din an pentru că, procedând în acest fel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi a anului nu se iese din casă decât după ce o persoană brunetă intră în casa respectivă. Se consideră că persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde aduc ghinion. În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, care are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot, pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. La cumpăna dintre ani se servește șampanie, pentru a avea un an mai prosper. Pocnirea petardelor este o altă tradiție de Anul Nou, fiind practicată dmai mult de către cei tineri.Pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.