Când și cum au fost descoperite ruinele de la Sarmizegetusa?

30.06.2021
Când și cum au fost descoperite ruinele de la Sarmizegetusa?

Ruinele capitalei Daciei au fost descoperite în anii ’30 și, la acel moment, știrea a făcut înconjurul lumii. Este știut faptul că dacii au fost primii pe aceste meleaguri, iar cultura, civilizația și puterea militară erau unele dintre cele mai puternice din acele timpuri.

Cum au fost descoperite ruinele de la Sarmizegetusa?

După mai bine de 1.500 de ani de la distrugerea ei de către romani, Sarmizegetusa Regia (Grădiştea Muncelului) era o necunoscută totală pentru oameni. Prima sa atestare într-un document apare în anul 1575, într-o lucrare a cărturarului Gaşpar Heltai. Ulterior, 200 de ani mai târziu, interesul pentru această zonă a crescut după ce localnicii au descoperit mai multe comori. Vestea s-a răspândit rapid în toată Transilvania.

Legendele despre aurul antic s-au amplificat, de-a lungul timpului, iar la începutul secolului XIX au avut loc primele cercetări oficiale în zonă. Drept urmare, au fost descoperite rămăşiţele unor temple, ale zidurilor aşezării, un turn şi o baie romană.

După aceea, cercetările au fost oprite pentru mai bine de un secol, singurii care au mai analizat zona au fost diferiți istorici, pe cont propriu, care au subliniat că acolo se găsește fie o fostă așezare romană, fie o cetate care i-ar fi aparţinut regelui Decebal, însă în niciun caz capitala Regatului Dac, aşa cum susţin în prezent cei mai mulţi.

Majoritatea istoricilor a considerat, până la începutul secolului trecut, că vechea capitală a Daciei pre-romane este cea de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (Grădiştea Haţegului), aflată la poalele Retezatului. Lucrurile se schimbă în anii interbelici, când au fost reluate cercetările arheologice de la Sarmizegetusa Regia. Atunci s-a avansat ideea că adevărata Sarmizegetusa, din vremea regelul Decebal, se afla în Munţii Orăştiei şi nu în Ţara Haţegului.

Faptul de a fi tocmai aici, în imediata apropiere a regiunii unde istoria pune teatrul tragediei ce se încheie cu distrugerea Regatului Dac, un complex de întărituri grupate în aşa fel ca să închidă cele două văi pe care se putea urca cineva din câmpia Mureşului până în creierul munţilor, apoi faptul că cea mai importantă dintre ele, Grădiştea, mai mare ca toate, mai întărită, amenajată anume parcă pentru a adăposti în ea un mare stăpânitor, se află aşezată în spatele şi adăpostul celorlalte, rezemată de muntele din spatele căruia nu era de temut nicio surpriză, ne face să credem că aici trebuie să căutăm Capitala stăpânirii dace, stăpânire în veşnic neastâmpăr războinic şi care din moment în moment putea fi atacată în părţile ei de câmp, scria D. M. Teodorescu, arheolog clujean.

Știrea descoperirii capitalei dacice a făcut înconjurul lumii și a fost publicat un articol amplu despre acest subiect, în The New York Times, în anul 1934.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot