Când și cum au început oamenii să gătească pentru prima dată?

22.11.2022
Când și cum au început oamenii să gătească pentru prima dată?

Omenirea a avut un parcurs sinuos de dezvoltare. Potrivit datelor istorice, în trecut au fost perioade de înflorire economică și socială, însă și vremuri dificile în care traiul de zi cu zi era mai mult o luptă pentru supraviețuire. Cu toate acestea, omul, curios din fire, a dorit mai mult de la viață și a căutat întotdeauna noi oportunități de dezvoltare. Ca atare, când a descoperit focul a înțeles că mâncarea sa poate fi gătită și astfel este mult mai gustoasă.

Când a început omul să gătească?

Oamenii de știință au descoperit, în Israel, rămășițele unui pește destul de mare, asemănător cu crapul din prezent. După ce a fost studiat, cercetătorii au stabilit că are o vechime de 780.000 de ani și fusese gătit înainte să fie consumat. Aceste dovezi au șocat, fiindcă până acum s-a crezut că omul a folosit focul și a început să gătească prin anii 170.000 î. de Hr.

Tranziția de la consumul de alimente crude la cele gătite a avut implicații dramatice pentru dezvoltarea și comportamentul uman, au afirmat cercetătorii care au descoperit rămășițele de pește, potrivit bbc.com.

Oamenii de știință au găsit rămășițele acestui pește de aproximativ 2 metri la situl arheologic Gesher Benot Yaaqob, de pe râul Iordan, la aproximativ 14 kilometri la nord de Marea Moartă. Oasele de pește au fost analizate în detaliu, iar cristalele rămase în smalțul dinților au arătat că acesta a fost gătit la o temperatură mai scăzută și nu expus direct focului. Așa ceva este incredibil! Se pare că oamenii din acele vremuri nu erau așa de înapoiați pe cât s-a crezut până acum.

Așa arată rămășițele de pește gătit găsite în Israel.

Dobândirea abilităților pentru a găti alimente marchează un progres evolutiv semnificativ, fiindcă a oferit un mijloc suplimentar pentru utilizarea optimă a resurselor alimentare disponibile. Este posibil chiar ca gătitul să nu se limiteze doar la pește, ci să includă și diverse tipuri de animale și plante, a declarat profesorul Naama Goren-Inbar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, potrivit sursei citată mai sus.

Datele strânse de la sit au dovedit că în zonă au trăit grupuri de vânători-culegători timp de zeci de mii de ani. Oamenii s-au concentrat în această regiune, fiindcă aici exista un lac, pe nume Hula, plin de pește care însă a dispărut de pe fața pământului după ce a fost drenat în anii 1950 pentru a scăpa de țânțarii purtători de malarie.

Foto: pinterest.com și bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot