Aparatul de aer condiționat este un dispozitiv aproape indispensabil în fiecare casă. Acesta răcește încăperea pe timp de vară, iar când vine sezonul rece poate băga și aer cald, în anumite condiții. De aceea, curățarea aparatului de aer condiționat trebuie realizată periodic pentru ca dispozitivul să funcționeze la parametri optimi.
Aparatul de aer condiționat trebuie curățat din când în când, fiindcă filtru acestuia se umple de alergeni și bacterii. Dacă această operațiune nu este efectuată, persoanele din casă pot suferi probleme grave de sănătate, precum iritațiile sau afecțiunile respiratorii. Cei mai afectați sunt copiii mici și oamenii cu astm.
Bacteriile care se strâng în filtrul aparatului de aer condiționat pot duce la apariția bronșitei sau chiar a unei afecțiuni numită în termeni populari „boala legionarilor”. Aceasta din urmă este cauzată de bacteria Legionella și poate fi chiar fatală în unele cazuri.
Curățarea aparatului de aer condiționat ajută dispozitivul să funcționeze la parametri optimi. Dacă filtrul nu este curat, aparatul poate consuma și cu 15% mai multă energie electrică. Totodată, curățarea aparatului prelungește durata de viață a acestuia, dar previne și eventualele reparații care pot fi costisitoare.
Potrivit specialiștilor în domeniu, filtrul unui aparat de aer condiționat trebuie curățat o dată pe an, dacă acesta funcționează numai vara. În schimb, dacă dispozitivul este utilizat și în timpul sezonului rece pentru a băga aer cald el trebuie igienizat o dată la șase luni. În unele cazuri, acolo unde este mult praf și poluare este indicat ca aparatul să fie curățat chiar mai des.
Așadar, curățarea aparatului de aer condiționat este foarte importantă pentru sănătatea umană, dar și pentru cea a dispozitivului. După cum s-a putut observa curățarea acestuia trebuie făcută periodic, în funcție de modul în care îl folosiți dar și a mediului în care trăiți. Pentru o igienizare perfectă este bine să apelați la un specialist în domeniu.
Spălarea filtrelor cu apă ajută însă nu este suficientă. Igienizarea unui aparat de aer condiţionat nu înseamnă numai curățarea filtrelor, aceasta presupune şi spălarea cu soluţii profesionale antibacteriene a vaporizatorului (radiatorul din spatele filtrelor), a turbinei (ventilatorul care suflă aerul în încăpere) și așa mai departe, potrivit wall-street.ro.
Foto: alecoair.ro