Când vede bebelușul? Cum este vederea unui copil la naștere?
Un bebeluș complet sănătos aude, vede și simte încă de la naștere, însă nu suficient de clar și de dezvoltat. Aceste abilități ale micuțului se dezvoltă încă din pântecul mamei, iar el trebuie să se adapteze schimbărilor odată cu venirea pe lume.
Cum vede un copil după ce s-a născut?
Potrivit doctorilor, un bebeluș nu vede perfect imediat după ce s-a născut. Acesta poate distinge lumina de întuneric, însă are dificultăți în a descifra formele și culorile lucrurilor din jurul său. Tocmai în jurul vârstei de 2 ani vederea micuțului va fi complet dezvoltată.
Ochii unui copilaș au capacitatea de a vedea perfect, însă au nevoie de antrenament, având în vedere că lumea este plină de forme și culori. Majoritatea medicilor susțin că până la vârsta de 6 luni micuțul ar fi oarecum „orb”, iar la început el ar vedea doar în tonuri de alb și de negru, iar abia după câteva săptămâni distinge prima culoare: roșu.
Vederea bebelușului va cunoaște o dezvoltare uimitoare în primele 12 luni din viață, când va ajunge să recunoască toate lucrurile din apropiere sau din depărtare și nu va mai vedea încețoșat.
Cum se dezvoltă vederea unui bebeluș?
Nașterea unui copil reprezintă unul dintre cele mai importante momente din viața unor părinți. Creșterea și dezvoltarea normală a micuțului devine obiectivul principal din viața cuplului. De aceea, pentru orice nelămurire sau îngrijorare legată de starea de sănătate a bebelușului este indicat să consultați un medic pediatru.
Vederea micuțului între 0 și 3 luni
- La naștere copilul vede încețoșat și distinge doar lumini și umbre.
- După câteva săptămâni reușește să vadă prima culoare, roșu, iar până la finalul celor 3 luni reușește să distingă toate culorile, însă sunt greu de diferențiat.
- În această perioadă, micuțul adoră să privească fețele oamenilor și ajunge să poată vedea în plan orizontal în unghi de 180 de grade.
Vederea bebelușului între 4 și 8 luni
- Începând cu a patra lună lucrurile se îmbunătățesc vizibil. Acesta reușește să focalizeze foarte bine și este interesat să cunoască lucrurile, de aceea întinde mâna după ele.
- Micuțul poate diferenția bine culorile și poate urmări o minge care se rostogolește.
- Vederea profundă se dezvoltă, iar acesta poate observa lucrurile tridimensional.
- Copilul își folosește văzul pentru a-și găsi echilibru și a sta în fund sau a se ridica în piciorușe.
Vederea după 9 luni
- După această vârstă vederea micuțului este aproape la fel de dezvoltată ca a unui adult.
- Recunoaște persoanele și lucrurile din depărtare.
- Micuțul reușește să privească în poate direcțiile și înțelege mai bine distanțele și profunzimile.
- Există o mai bună legătura între ochi, mișcare și memorie.
Când îți dai seama că micuțul are probleme cu vederea?
Specialiști în sănătate recomandă ca părinții să fie foarte atenți la dezvoltarea copilului și să observe dacă întâmpină aceste dificultăți: după vârsta de 3 luni nu urmărește lucrurile cu privirea, are strabism după 6 luni de viață (îi fuge unul sau ambii ochișori), nu se poate concentra să privească fix și ochii i se mișcă tot timpul.
Medicii recomandă ca fiecare bebeluș să aibă un control oftalmologic în primul an de viață, în felul acesta putând depista și corecta eventuale probleme de vedere.
Foto: Pexels.com