Astăzi au loc în România accidente rutiere la tot pasul. Combinația fatală dintre șoferi iresponsabili, alcool și drumuri proaste duce de multe ori la sute sau chiar mii de oameni care mor anual pe șoselele din România. Totuși, care a fost cel mai grav accident rutier din istoria țării noastre?
Cel mai grav accident care s-a petrecut vreodată în România a avut loc pe data de 29 iunie 1980, în judeţul Botoşani, în apropierea localității Huțani. România se confrunta de ani buni cu comunismul, o perioadă în care informațiile circulau cu greu. În acea zi fatidică, șoferul unui autobuz care transporta 83 de oameni, cu toate că autobuzul avea o capacitate de doar 40 de locuri, s-a răsturnat într-o mlaștină. 48 de oameni și-au pierdut viața, iar alţi 35 au fost răniţi.
Care a fost cea mai mare coincidență din istorie?
Din cercetările efectuate de anchetatori la fața locului, se pare că autobuzul care venea de la Fălticeni a făcut explozie la roata dreaptă din față și s-a răsturnat în mlaștină. Mulți dintre pasageri nu au murit în urma impactului dar s-au înecat în mlaștina cu pricina și au sfârșit în agonie.
Pentru a mușamaliza complet tragedia, autoritățile comuniste au secat complet mlaștina și au dus la morgă trupurile persoanelor decedate. Presa vremii nu a scris pe larg despre tragedie, deși acesta a fost cel mai amplu accident rutier din istoria României. Locul unde s-a răsturnat autobuzul poartă astăzi denumirea de „Valea celor 48 de cruci” sau „Podul celor 48 de cruci”.
Șoferul autobuzului a avut un sfârșit demn de un scenariu de la Hollywood. Conducătorul auto a scăpat inițial cu viață în urma impactului, însă s-a întors să-și salveze soția din mlaștină. A reușit, dar când s-a reîntors după fiul său aflat și el în apă, a murit înecat.
Cum ar trebui să arate oamenii ca să supraviețuiască unui accident auto?
Foto: doxologia.ro