Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!

12.09.2022
Care a fost cel mai mare imperiu din istorie? S-a întins din Asia până în nordul Moldovei de astăzi!

Societățile din prezent sunt rezultatele confruntărilor aprige pe care strămoșii noștri le-au avut de-a lungul secolelor. Un vechi proverb spune că istoria îi consemnează pe cei victorioși, astfel cel mai des se vorbește despre fostul Imperiu Roman sau Imperiul lui Alexandru cel Mare. Însă, a existat un lider care a reușit să formeze cel mai mare imperiu din istoria omenirii, de la Marea Japoniei, până în Europa Centrală. Care a fost cel mai mare imperiu din istorie?

Cine este Ginghis Han?

imperiu

Temugin sau Ginghis Han cum l-a consemnat istoria, a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile, punând bazele Imperiului Mongol. Locul și anul nașterii cu exactitate ale acestuia sunt puse sub semnul întrebării. Legendele spun că la momentul nașterii sale, Temugin strângea în mână un cheag de sânge, semn că i-a fost menit să devină un lider important. Până la venirea acestuia în fruntea tribului, coloniile din zona Mongoliei se luptau pentru diverse mini recompense. Temugin era convins că supraviețuirea în stepele Asiei era posibilă doar prin unirea triburilor, astfel începe o adevărată campanie de a-și căuta aliați pentru a-și elimina adversarii. În anul 1206 primește titlul de „Rege Universal și Etern” sau „Ginghis Han”.

Cu o armată de peste 50.000 de soldați pornește invadarea Chinei. Populații întregi au fost măcelărite, iar toate orașele din calea soldaților au fost jefuite sau incendiate. După cucerirea Chinei, acesta impune Coreei să plătească tribut. Până în 1279, Imperiul avea să cunoască gloria absolută, cu teritoriul întins de la Marea Japoniei până în ținuturile Ucrainei și chiar în partea Moldovei din România. Dimensiunea sa era atât de mare, încât cuprindea de două ori Imperiul Roman și de patru ori Imperiul lui Alexandru cel Mare. La data de 25 august 1227, Ginghis Han moare, iar doi ani mai târziu, Imperiul se împarte între fii acestuia.

Moștenirea lui Ginghis Han

Imperiul Mongol a cunoscut cea mai mare expansiune teritorială și economică în timpul vieții sale. După moartea acestuia, Imperiul s-a împărțit în 4 hanate, fiecare având propriile obiective: Hoarda de Aur, Chagatai, Ilhanat și dinastia Yuan din China. Până în secolul al XIX-lea ultimele hanate mongole au fost anihilate.

Mai multe echipe de cercetători au realizat analize independente din care reiese că 16 milioane de oameni din întreaga lume sunt descendenți ai lui Ginghis Han. În Europa, 1 din 200 de bărbați au în memoria celulară același cromozom Y cu acesta.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wanano.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot