Care a fost prima capitală a României? Unde a fost înființată?
România a avut o istorie zbuciumată, plină de confruntări sângeroase pentru a-și păstra independența și suveranitatea. În prezent aceste două atribute sunt garantate de Constituția țării, însă de-a lungul vremii, marile puteri ale lumii nu au respectat independența și suveranitatea teritoriilor din spațiul carpato-danubiano-pontic. Drept urmare, teritoriul României s-a modificat de la o perioadă la alta, iar acest lucru a determinat, la un moment dat, și mutarea capitalei.
Prima capitală a României
Prima capitală a României poate fi considerată cea a Țării Românești, stabilită la Curtea de Argeș. Potrivit datelor istorice, încă din anul 1200, aici a existat o mică reşedinţă voievodală şi o biserică, iar începând cu anul 1365, voievodul Vladislav I a bătut primele monede româneşti, ducaţii de argint şi banul. Drept urmare, a apărut prima monetărie a Ţării Româneşti.
Orașul Curtea de Argeș a fost multă vreme municipiul judeţului Argeş. În această zonă s-au născut domnitori care au rămas în istoria Țării Românești, precum: Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă, Mircea cel Bătrân.
Trebuie specificat că teritoriul României a fost, de-a lungul istoriei, puternic divizat, iar cele prezentate mai jos au fost capitale ale Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei. Așadar, pe teritoriul țării noastre, de-a lungul istoriei, românii au avut următoarele capitale:
- Alba Iulia (Transilvania)
- Apahida, Cluj (Transilvania)
- Baia, Suceava (Moldova)
- Balaciu, Ialomița (Dacia)
- Biharia, Bihor (voievodatul lui Menumorut)
- Câmpulung (Țara Românească)
- Cenad, Timiș (Banat)
- Cluj-Napoca (Transilvania)
- Craiova (Țara Românească)
- Curtea de Argeș (Țara Românească)
- Dăbâca, Cluj (Transilvania)
- Deva (Transilvania)
- Iași (Moldova)
- Isaccea (capitala statului tătar Noghaid)
- Mofleni, Dolj (capitala tribului Pelendava)
- Moigrad-Porolissum, Sălaj (Transilvania)
- Niculițel, Tulcea (Dobrogea)
- Ocnele Mari (Transilvania)
- Odobești (Transilvania)
- Rasova, Constanța (capitala tribului traco-geto-dacic Dapyx)
- Sarmizegetusa, Hunedoara (Daciei)
- Sibiu (Transilvania)
- Siret (Moldova)
- Suceava (Moldova)
- Târgoviște (Țara Românească)
- Timișoara (Banat).
Mănăstirea Curtea de Argeș adăpostește osemintele regale
După ce Curtea de Argeș nu a mai fost capitala Țării Românești, aceasta și-a pierdut din strălucire. După o perioadă, orașul și-a recăpătat prestigiul odată cu desemnarea catedralei Mănăstirii Curtea de Argeş drept necropolă regală de către Carol I.
De ce a fost ales orașul București capitala României?
În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Bucureștiul era, la acea vreme, cel mai mare târg din țară, iar acesta era locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Totodată, aici exista și un mare târg de vite, o atracție a vremii. Bucureştiul se afla chiar la marginea pădurii şi începutul câmpiei, astfel încât se făceau schimburi de produse specifice celor două zone.
În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Totodată, mlaştinile Dâmboviţei făceau ca București să nu fie foarte expus dușmanilor cotropitori.
Foto: Wikipedia