Cultura românească nu are rădăcini foarte vechi. Teatrul a fost o modalitate de a transmite mai departe tradițiile și obiceiurile unui popor. O piesă de teatru a fost întotdeauna percepută ca o modalitatea unde se putea vedea pe viu cum cultura este transpusă într-un act artistic. Dar, când a avut loc prima piesă de teatru în limba română?
Potrivit datelor istorice, prima piesă de teatru în limba română a fost jucată pe data de 27 decembrie 1816, la Iași, în casa hatmanului Costachi Ghica și a fost intitulată „Mirtil și Hloe”. Actul pus în scenă a fost unul pastoral, fiind scris de Salomon Gessner și Jean Pierre Claris de Florian, prelucrat, ulterior, de cărturarul Gheorghe Asachi. Spectacolul i-a avut ca actori pe Elena Ghica, Grigore Ghica și Costachel Sturdza.
Societatea s-a dezvoltat, iar 24 de ani mai tarziu, în anul 1840, se înființează Teatrul Național Iași. Trebuie specificat că aceasta a fost prima instituție teatrală din Principatele Române, sub directoratul cărturarilor Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu.
Nu multă lume știe, însă Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iasi este cunoscut în lumea întreagă pentru arhitectura sa. Televiziunea britanică BBC a realizat, în anul 2015, un clasament al celor mai frumoase cladiri culturale din lume, iar Teatrul Național din Iași a ieșit pe locul al doilea. Cladirea este impresionantă și adăpostește cortina pictată de meșterul vienez M. Lenz, plafonul și cortina de fier pictate de Al. Goltz, iar vestitul candelabru cu 109 becuri din cristal de Veneția creează o atmosfera unică în lume.
Anul 2016 a fost unul special pentru această clădire culturală, fiindcă s-au împlinit 200 de ani de la prima reprezentație la Iasi a unei piese de teatru in limba română. Totodată, s-au strâns 120 de ani de la inaugurarea clădirii și 140 de ani de la înființarea primului teatru evreiesc din lume. De-a lungul istoriei, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași s-au jucat peste 175 de piese. Stagiunile au pus în act spectacole de teatru, de operă și operetă în limba română, franceză etc.
Foto: Wikipedia.ro